Els Mossos desallotgen el bloc ocupat de Salt

Al seu interior encara hi residien dotze persones, entre elles un menor

El bloc de Salt, que s'havia convertit en un símbol per a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, ha deixat d'existir després de gairebé set mesos d'ocupació. Els Mossos d'Esquadra han executat aquest divendres al matí l'ordre judicial de desallotjament, que planava sobre el bloc després que el jutjat aixequés la mesura cautelar que l'havia deixat en suspens arran d'una resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg.

A un quart de deu del matí, s'han desplegat un fort dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra amb nombrosos efectius de la Brigada Mòbil (Brimo), de seguretat ciutadana de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès i el Pla de l'Estany i agents del Grup de Mediació dels Mossos d'Esquadra. En total, hi havia més d'un centenar d'agents. Les furgonetes de la Brimo ha format un cordó policial que ha barrat del pas a tota l'illa on hi ha el bloc i han entrat a l'edifici per desallotjar les persones que encara hi vivien.

En total, dins l'edifici que la PAH va ocupar el 22 de març hi havia nou persones, entre les quals una nena menor d'edat. A l'edifici del costat, ocupat posteriorment, hi havia tres persones. En total, els Mossos d'Esquadra han desallotjat dotze persones. Les famílies ha abandonat el bloc amb les seves pertinences, tot i que algunes posteriorment han demanat tornar a entrar a l'edifici a buscar algunes coses que havien oblidat. El desallotjament s'ha fet de forma pacífica i en mitja hora s'ha donat per enllestit.

La PAH de Girona ha avisat del desallotjament a través de les xarxes socials, i desenes de persones han anat fins al bloc per donar suport als desallotjats. "És un dia molt trist", ha afirmat la portaveu de la plataforma, Marta Afuera. La tristesa ha estat evident en molts dels ja exhabitants del bloc, que han entomat el desallotjament amb resignació, ràbia i llàgrimes.


"A les vuit i vint hem vist el cordó policial, no ens hem posat nerviosos, han tocat el timbre i jo estava en pijama i ens han dit que teníem vint minuts per sortir. M'han deixat vestir", ha narrat una de les veïnes que vivia al bloc, l'Engràcia Casellas. L'activista ha explicat que els afectats només s'han pogut emportar alguns efectes personals. "He aconseguit baixar algunes bosses però els mobles, els estris de cuina i altres coses s'han quedat a dins, no ho he pogut treure", ha assenyalat desanimada.

"He estat l'última persona que he sortit, anava mirant que no s'hagués quedat ningú a dins i els mossos m'han anat acompanyant tot el moment amb una amabilitat fastigosa", ha explicat. Segons han explicat alguns membres de la PAH de Girona, els mossos van posar-se en contacte amb els inquilins del bloc aquest dijous i els hi van explicar que "no tenien més temps". "Ens van dir que el temps s'havia acabat, que ens havíem d'espavilar i nosaltres els hi vam dir que estàvem enmig de negociacions polítiques i ens van dir que ens afanyéssim; al final no hem tingut temps d'afanyar-nos ni res", ha comentat Casellas.

Sis amb pisos de la Mesa d'Emergència

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha assegurat que ningú es queda al carrer, perquè han avaluat la situació de cada cas i totes les famílies que vivien al bloc tenen opcions de sostre. En total, des de la Generalitat han rebut quinze peticions d'habitatge, d'aquestes cinc famílies ja tenen les claus de les seves noves llars en cessió d'ús i amb lloguers adaptats als seus ingressos. En general, el lloguer és d'uns 50 euros.

Hi un nucli familiar més que rebrà el seu pis a principis de la setmana vinent perquè el pis que li havien adjudicat d'entrada no tenia ascensor i té alguns problemes de mobilitat. L'Agència de l'Habitatge està condicionant el nou pis on anirà i preveu signar i entregar-li les claus dilluns o dimarts.

"Nou famílies no tenen habitatge alternatiu", ha criticat Afuera. Segons el Govern, hi ha set peticions que no compleixen els requisits per accedir a aquests pisos en cessió d'ús, un que ha renunciat (segons la PAH per error, perquè per problemes d'idioma va renunciar al pis a canvi d'una ajuda al lloguer) i una darrera família que té un habitatge fora de Salt i que estan intentant trobar-li un pis al municipi o més a prop perquè, per qüestions mèdiques, necessiten ser prop de l'hospital Santa Caterina.

La PAH, que farà una assemblea aquest divendres a la tarda, ha explicat que han fet un llistat de persones disposades a acollir les nou famílies "a qui no han ofert habitatge", com a solució provisional.

La PAH no es rendeix

Enmig dels plors i dels crits dels assistents, la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, ha subratllat que aquest divendres era "un dia trist" tant per la plataforma com per les famílies afectades. "És un dia trist, una derrota però que ningú s'equivoqui, això no s'acaba aquí, continuarem lluitant contra el capitalisme que ataca les persones", ha explicat.

Segons assegura la PAH de Girona, nou de les quinze famílies que vivien al bloc "no tenen cap sortida i no han estat reallotjades". "El mandat del Parlament de Catalunya, que va ser aprovat per una gran majoria, és clar i diu que els pisos de la Sareb s'han de destinar a lloguer social i per aquelles famílies que estan lluitant", ha recordat Afuera.

En aquest sentit, la portaveu ha subratllat que amb aquest desallotjament del bloc de Salt, el Parlament està posant "en joc" la seva credibilitat a partir d'ara. "Emplacem al conseller d'Habitatge, Santi Vila, i al president de la Generalitat, Artur Mas, i el secretari d'Habitatge perquè ens diguin com pensen complir el mandat del Parlament", ha assenyalat. Afuera ha assegurat que els Mossos d'Esquadra no han donat prou temps als veïns de bloc ocupat perquè poguessin treure les seves pertinences de l'edifici. "Que vinguin 200 mossos és pacífic?", s'ha preguntat retòricament.

La CUP s'hi oposa

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) s’ha posicionat en contra del desallotjament. La formació ha criticat que s’hagi efectuat sense haver ofert una solució definitiva per a totes les famílies que habitaven a l’edifici. En aquest sentit, la CUP ha denunciat la “insensibilitat” del govern català per la gestió dels fets i ha qualificat d’”intolerable” que es deixin famílies sense sostre com a conseqüència del desnonament. La formació també ha remarcat que el desallotjament incompleix manifestament l’acord del Parlament de Catalunya de la setmana passada.

Respecte a l’actuació dels Mossos, la CUP ha denunciat enèrgicament el desplegament policial, que han considerat “absolutament desproporcionat”, i també han criticat que s’hagi exigit a les famílies la seva sortida dels pisos i la retirada de totes les pertinences amb només vint minuts de temps. Els regidors de la CUP a Girona Jordi Navarro i Carles Bonaventura s’han concentrat al bloc per mostrar el suport a la PAH i les famílies de l’edifici.