La consulta per la independència serà el 9 de novembre de 2014

La pregunta constarà de dos apartats

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest migdia l'acord de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre la data i la pregunta de la consulta.

La pregunta contindrà dos apartats. En el primer es preguntarà: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat?. En cas afirmatiu, hi haurà una segona pregunta: "Vol que aquest Estat sigui independent?. Els grups també han pactat la data, que serà el 9 de novembre del 2014.

En una compareixença, entre d'altres, amb Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera (ICV-EUiA) i David Fernández (CUP), Mas ha considerat que amb aquest acord, tothom qui vulgui votar un canvi d'estatuts ho podrà fer, però també aquells que vulguin la independència.

Passades les dues de la tarda, el president de la Generalitat ha comparegut a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després d'una reunió que ha començat a les 11 hores. En la compareixença acompanyaven Mas el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la vicepresidenta, Joana Ortega; el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull; el president del consell nacional d'UDC, Ramon Espadaler; el president d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general dels republicans, Marta Rovira; el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, Joan Mena en representació d'EUiA, i David Fernández per part de la CUP.

"Tenim un acord per fer la consulta", ha proclamat Mas. El president ha constatat que ha estat un acord "molt ràpid", perquè ha estat fet en dos dies (dimarts i dimecres), però també "bo", ja que permet cobrir els dos objectius que tenia la consulta, "que sigui molt majoritària i inclusiva" però també amb una pregunta "clara".

Després de recordar que els hauria agradat que el PSC també hi fos en aquest acord, ha reivindicat que la pregunta té el suport d'una majoria "molt àmplia" al Parlament. Però a més, ha subratllat que aquesta doble formulació permet que aquells que vulguin canviar l'estatus actual de Catalunya puguin votar-ho, però després també es pugui preguntar per la independència. "Tothom que vulgui un canvi d'estatus polític de Catalunya el podrà votar i tothom que vulgui que aquest canvi d'estatus sigui en forma d'una Catalunya independent també ho podrà fer. Fem honor al a demanda popular que hi ha en la línia de poder-se expressar i en aquests termes

Sobre la data, ha indicat que el 9 de novembre del 2014 és el dia que han acordat els grups que seria el que "millor convenia a l'èxit del procés".

A partir d'aquí, ha continuat, hi haurà temps per negociar amb el govern espanyol. "Ara ens cal un Estat que sigui d'arrel profundament democràtic, un Estat atent a aquest clam de la societat catalana, a aquesta majoria parlamentària i política tan sòlida, i a un poble q vol decidir el seu futur, un poble q vol votar de manera absolutament pacifica i democràtica", ha conclòs Mas, assegurant que la part catalana hi anirà "amb la millor mà estesa" per assolir un pacte.