Bombers francesos també critiquen la gestió del #FocEmpordà

Reclamen un conveni entre els dos països per fer més fluida i àgil l'actuació conjunta en grans emergències

Durant les jornades de seguretat i emergències transfronteres que ahir i avui s'han celebrat a la Jonquera, el comandant del cos de bombers francès, Fernand Lommes, ha recordat que l'actuació durant les primeres hores d'un incendi poden ser cabdals per al seu control, i que en el cas del que va afectar l'Alt Empordà l'estiu de 2012 la coordinació entre els cossos d'emergències espanyols i francesos en aquest període va ser "millorable".

Lommes ha posat d'exemple l'actuació dels mitjans aeris francesos durant l'incendi de l'any passat, que fins que no van rebre l'autorització de l'autoritat competent, en aquest cas el ministeri d'Interior espanyol, no van poder actuar en territori espanyol "legalment" tot i que la situació ho reclamava de forma urgent.

És per això que Lomme ha reclamat un conveni internacional entre Espanya i França que permeti que en cas de grans emergències es pugui actuar immediatament en territori veí si la situació així ho reclama. També ha demanat un intercanvi de material cartogràfic, així com comprovar que el material dels cossos d'emergència a una banda i altre de la frontera sigui compatible.

El director Territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha coincidit en el diagnòstic del bomber francès tot reconeixent "que fa mal" que en una situació com la viscuda a l'Alt Empordà l'any passat "els teus veïns et vulguin ajudar i no ho puguin fer" per culpa d'unes gestions "molt feixugues" que redueixen l'efectivitat de la coordinació entre cossos.

Ballesta ha recordat que els ciutadans d'una banda i altre del Pirineu són europeus i que "és propi d'un altre segle" que per coordinar un operatiu "en benefici de tots" existeixin tantes traves. És per això que Ballesta ha apuntat que cal treballar en un acord entre els departaments d'Interior francès i català per evitar que això no torni a passar.