Girona aprova una moció per demanar que la consulta es faci el 2014, amb permís o sense

El ple es pronuncia en contra de la voluntat del Govern de vendre habitatge públic

El ple de Girona ha aprovat una moció de la CUP que demana que la consulta es faci el 2014, amb una pregunta clara i ja sigui amb o sense el permís de l'Estat. La moció beu del 'Manifest del Gironès', impulsat per 51 regidors de diferents partits polítics, que es va presentar la setmana passada. L'acord s'ha pres amb els vots favorables d'ICV i la CUP i l'abstenció de l'equip de govern de CiU, el PSC i l'exregidor popular Carles Palomares.

Només el PP ha votat en contra. D'altra banda, el ple ha aprovat una altra moció -a proposta d'ICV- que demana al Govern que es faci enrere en la voluntat de vendre habitatge públic a través de l'Incasòl. La moció aprovada aquesta nit demana que la consulta sigui una realitat no més enllà del 2014, que inclogui una pregunta clara -amb el concepte "estat independent"- i que es faci tot i que l'Estat intenti evitar-ho, per exemple, impugnant la Llei de Consultes que s'està tramitant al Parlament. Són les mateixes demandes que 51 regidors de diversos partits - CUP, ERC, CiU, Solidaritat, ICV, algunes candidatures independents i també regidors de Progrés Municipal, llista vinculada al PSC- feien la setmana passada a través del 'Manifest del Gironès'.

L'acord ha rebut els vots a favor de la CUP i ICV i els dos grups majoritaris, CiU i PSC, s'han abstingut i han expressat les seves reticències. Per una banda, el regidor socialista Xavier Amores ha defensat que el treball per aconseguir la consulta s'ha de vincular a través de la comissió del pacte nacional pel dret a decidir o eines similars, com la taula gironina liderada per Joaquim Nadal. "És en aquest marc on volem seguir treballant", ha assegurat Amores, que considera que aquesta és la via que "aglutina més complicitats". "Amb aquesta moció hem perdut transversalitat, és una moció que ens podríem haver estalviat", ha valorat.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Carles Ribas, també ha defensat que el debat es canalitzi a través de la feina que es fa al Parlament, tot i que ha reconegut que el seu grup està a favor "del contingut" de la moció però que no la considera oportuna. "Enterbolir tot el procés de debat que s'està fent al Parlament és posar pals a les rodes, el debat s'ha de portar amb rigor, per això ens abstindrem", ha manifestat.

La portaveu del PP, Concepció Veray, s'ha mostrat molt crítica amb la proposta i ha lamentat que "es vulgui seguir enfrontant la societat i fomentant el separatisme". "Els demano que no vagin per aquí, i menys en els moments actuals quan cal que anem tots units", ha dit.

El ple, en contra que el Govern vengui habitatge públic

ICV ha defensat una moció que demana al Govern que renunciï a la possibilitat de vendre parc públic d'habitatge de l'Incasòl a un fons d'inversió "especulador" -segons paraules dels ecologistes- i que treballi per "protegir i ampliar" el parc públic d'habitatge. La proposta ha obtingut el suport del PSC, la CUP i el PPC. Els vots en contra de l'equip de govern i el regidor no adscrit no han estat suficients per frenar l'acord.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha defensat que la iniciativa del Govern és per "racionalitzar" la política d'habitatge i que només es vendrien aquells habitatges que, o bé els llogaters els volen comprar, o bé aquelles promocions situades a poblacions sense demanda. Ribas també ha recordat que quan CiU va arribar a la Generalitat hi havia 3.264 habitatges de protecció oficial buits.

La clàusula sòl, "abusiva"

El ple de Girona també s'ha convertit en el primer ajuntament català que aprova una moció per declara "abusives" les clàusules sòl, presentada per l'Associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances de Catalunya. Tots els grups hi han votat a favor, a excepció de l'abstenció del PP.

Compromís per pagar l'extraordinària de Nadal del 2012

Un altre dels acords de la nit també ha arribat en forma de moció. El plenari ha aprovat un text presentat pels sindicats FSC-CCOO i UGT que demana al consistori que pagui la paga de Nadal del 2012 als 941 de treballadors de l'ens.

La moció s'ha aprovat amb els vots positius de tots els vots dels regidors, a excepció del PP que s'ha abstingut. Més enllà d'un acord de caire polític, l'equip de govern s'ha compromès a traslladar la moció a intervenció i secretaria amb la voluntat que, malgrat el decret espanyol que així ho establia, es pugui abonar la paga extra del Nadal passat dins el primer trimestre del 2014.

Modificació de l'ordenança de Civilitat

El ple ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern, PP i el regidor no adscrit, modificar l'Ordenança Municipal de Civilitat, aprovada fa poc més d'un any. Segons ha explicat el regidor de Seguretat, Joan Alcalà, els canvis aprovats faran que la Generalitat deixi de tramitar certs expedients sancionadors i pugui ser l'ajuntament qui faci el seguiment de les sancions i també en cobri els imports. Els punts modificats fan referència, entre d'altres, a les sancions per tinença d'armes o consum de drogues.

A més, el regidor ha explicat que amb aquest canvi podran fer un seguiment "més acurat" dels expedients i, fins i tot, oferir la possibilitat a aquells ciutadans que ho demanin de commutar la sanció per treballs a la comunitat.

Des de l'oposició, PSC, CUP i ICV han criticat aquesta ordenança -la CUP ha demanat fins i tot que es retiri- i han acusat el govern d'haver impulsat una norma "amb caràcter repressiu" i no fer accions per fomentar la convivència.