El Consorci de la Costa Brava vol les competències en gestió d'aigua

D'aquesta manera pensa evitar que s'aturin les inversions cinc anys

"Volem ser més autònoms", ha afirmat el president del Consorci de la Costa Brava (CCB), Carles Páramo, que detalla que des de l'organisme s'encarreguen de gestionar l'abastament d'aigua i, per delegació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), també es responsabilitzen del tractament de les aigües residuals. A la pràctica, això vol dir que fins ara el Consorci de la Costa Brava s'encarregava de veure quines obres calien al litoral gironí, ho comunicava a l'ACA que, al seu torn, les autoritzava i finançava.


"Fins ara funcionava així però el problema ara és que l'ACA ja ha dit que fins el 2018 no es podran començar a plantejar fer grans inversions", ha explicat Páramo que ressalta que l'empresa pública està endeutada i ara no té capacitat inversora. El Consorci creu que la xarxa de depuradores i l'abastament d'aquesta trentena de municipis de costa no pot estar cinc anys sense inversions i, per això, ja ha anunciat que des del CCB tenen previst assumir amb pressupost propi les obres de manteniment que calgui anar fent.

Aquestes obres de menys envergadura preveuen fer-les avançant els diners però a mig termini tenen un objectiu més ambiciós: assumir competències que per ara són pròpies de l'ACA en aquests municipis. Páramo ha assegurat que el CCB té capacitat per recaptar les taxes i impostos relacionades amb l'aigua i reinvertir aquests diners per tenir les infraestructures necessàries. El president ha explicat que aquesta setmana es reunirà amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per trobar el marc legal que permeti assumir aquestes competències de recaptació d'impostos i inversió en infraestructures.

Segons el president del Consorci, de moment n'hi ha prou amb feines de manteniment però a mig termini hi ha algunes obres que consideren que cal atacar. Entre aquestes hi ha, per exemple, resoldre els problemes d'abastament d'aigua que pot tenir el municipi de l'Escala (Alt Empordà). "Són obres importants que no s'han iniciat però cal prendre decisions perquè puguin començar en un termini de dos o tres anys, perquè l'abastament d'aigua és cabdal pels municipis turístics com els nostres", ha explicat Páramo.

El CCB compta amb 27 municipis de costa consorciats, de l'Alt i Baix Empordà i de la Selva, i en pics de l'estiu, quan hi ha més turisme, poden arribar a abastar un milió de persones a l'hora que depuren les aigües residuals.

Carles Páramo creu que l'endeutament de l'ACA deixarà l'empresa pública paralitzada durant un temps, però ressalta que tot i això la Costa Brava "ha de seguir avançant". "Estem capacitats per fer la gestió del dia a dia i també tenim l'estructura per recaptar els impostos i taxes que acompanyen el tractament d'aigües", ha afirmat el president del Consorci.

A l'espera de la resposta del Govern davant aquesta petició, Páramo assegura que "ni es planteja" que les inversions que necessita la Costa Brava no es facin. "Hem de buscar la fórmula jurídica perquè voldríem tenir iniciativa pròpia", ha conclòs Páramo.