El toro gironí Bikila, entre els deu millors sementals de tot Espanya

El nou rànquing de toros de raça frisona ha estat dictaminat per CONAFE

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona (SEMEGA) han aconseguit situar el toro gironí Bikila entre els deu millors sementals de tot Espanya. En concret, Bikila ocupa el vuitè lloc dins del rànquing estatal i va néixer a Can Gener, una granja associada a SEMEGA i situada a Riudellots de la Selva (Selva).

Aquest nou llistat ha estat dictaminat per la Confederació d'Associacions de Frisona Espanyola, CONAFE, basant-se en el control lleter i la classificació morfològica de les seves vaques descendents, és a dir, de les seves filles. Sis de tots els deu millors toros d'aquest rànquing provenen del centre d'inseminació artificial del qual forma part SEMEGA.

Actualment Bikila es troba al centre d'inseminació d'Aberekin SA a Derio, al País Basc, des d'on es distribueix el seu semen arreu del món. Ara fa quatre anys, aquest mateix semental va ser escollit com un dels millors toros arran dels seus bons resultats en les proves de genotipificació.

La genotipificació és un procés que utilitzen les firmes SEMEGA i Aberekin SA que permet determinar els gens del bestiar utilitzant, només, una mostra de pèl. Un dels grans avantatges d'aquest sistema és que el procés permet reduir el temps d'espera (quatre anys i mig) per saber si un toro tindrà descendència productivament interessant i, així, escollir si és vàlid per a reproducció. Aquest és el mateix procés que va permetre determinar ara fa uns mesos que el toro gironí anomenat Messi era especialment apte per a l'engendrament de vaques lleteres altament productives.

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona van néixer l'any 1970 amb l'objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant l'assessorament tècnic i el desenvolupament tecnològic. Actualment, l'organisme disposa d'una unitat d'experimentació i pràctiques a la finca Camps i Armet a Monells, des d'on s'efectuen tasques de control lleter. La firma també treballa en el trasplantament embrionari i el foment de races autòctones catalanes, com la ripollesa pel que fa al sector oví. Actualment, SEMEGA disposa de més de 200 vaques, la majoria de raça frisona, una raça que destaca per la seva alta producció de llet. Pel que fa a les comarques gironines, avui en dia existeixen unes 300 granges lleteres de les quals la meitat formen part de SEMEGA.