El Temporada Alta estrena un conte de Kafka amb música de Sílvia Pérez Cruz

El muntatge és un monòleg interpretat i codirigit per Ivan Benet

El Teatre de Salt, al Gironès, estrenarà el pròxim 5 de desembre, en el marc del festival Temporada Alta, el conte 'Informe per a una acadèmia' que Franz Kafka va escriure l'any 1917.

Es tracta d'una història en forma de monòleg que parla d'un simi capturat a la selva que decideix convertir-se en un home per aconseguir la llibertat i com acaba essent un popular cantant de 'varietés'. L'únic actor a l'escenari és Ivan Benet, que s'ha encarregat també de la traducció -essent "molt fidel" al text original- i de la codirecció juntament amb Xavier Ricart. La música és obra de Sílvia Pérez Cruz, que ha composat els temes i cantat dues cançons per a l'espectacle. Aquesta és la història de Peter el Roig, un cimi convertit en home cinc anys després de ser capturat a la selva quan anava a veure aigua.

La comunitat científica està perplexa i per això li encarreguen una presentació per parlar de la seva experiència. I d'aquí ve el nom de l'obra, 'Informe per a una acadèmia'.

El gran tema de fons és la llibertat i de com un simi decideix convertir-se en un ésser humà dedicat al món de l'espectacle. Segons explica Ivan Benet, l'actor i codirector de l'espectacle, el que el fa un ésser extraordinari i "elegant" -en el sentit estricte de saber escollir- és el de voler convertir-se en un ésser humà per sobreviure. Sens dubte, afegeix Bonet, pren la millor decisió entre anar al zoo o dedicar-se a les 'varietés' quan es decanta per l'última opció.

En forma de monòleg, Peter el Roig rememora els moments viscuts abans de rebre els dos trets i com va ser capturat per a l'empresa Hagenbeck i posteriorment transportat en vaixell en una caixa de fusta. Privat de tota llibertat, escolta els mariners com parlen entre ells i a través de l'observació i d'una fina orella va aprenent a comportar-se com ells. Amb el temps, es converteix en un melònam i en un autèntic 'crooner'.

Aquest conte, escrit per Franz Kafka l'any 1917, és plenament vigent en els temps actuals, entre altres coses perquè parla de la necessitat d'adaptar-se de les persones per tal de sobreviure. "Una de les coses que més em va fer dubtar és que quan llegia el text no veia per enlloc el mico perquè aquest és un ésser absolutament adaptat", segons explica Benet, que afegeix que aquesta és la "potència" d'aquest text que té a més una gran "lluminositat".

Durant la traducció que ha fet directament de l'alemany, Benet assegura no haver tret ni afegit ni una paraula de l'original i de com tot i ser un conte d'una gran "profunditat" també s'ha intentat que mantingui l'alegria, la ironia i la "mala baba" de l'escriptor. La posada en escena és molt austera, amb uns taulons de fusta al terra de l'escenari i una il·luminació acurada.

La música, un "acompanyant" del viatge que emprèn en soledat

Aquest és el primer muntatge que dirigeix Ivan Bonet, amb l'ajuda de Xavier Ricart, un tàndem que asseguren que continuarà donada la bona sintonia que tenen. La idea va sorgir de Benet, que ha destacat haver-lo pogut elaborar a foc lent i sense pressa durant tres mesos. Des d'un bon començament també es va comptar amb la col·laboració de Sílvia Pérez Cruz, que ha seguit tot el procés i ajustant-se a les interpretacions del text. La seva feina, ha dit la cantant, ha estat la de "vestir" amb música per "acompanyar" el simi en aquest viatge "tan solitari". Entre les peces musicals, destaca per exemple una cançó de cabaret en alemany que ha composat expressament. Tots els temes han estat ideats per al muntatge, on també apareixen dues cançons gravades amb la veu de Sílvia Pérez Cruz.

Per la seva banda, el director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha recordat que no va dubtar en escollir aquest muntatge quan va veure la passió amb què li exposava el projecte el mateix Ivan Benet. L'actor, que ja ha actuat en diferents ocasions al festival, assegura sentir un gran respecte per aquest certamen ja que els seus espectadors són bons coneixedors del teatrei per tant "molt exigents". Si bé l'estrena es farà al Teatre de Salt, la idea és que el muntatge pugui continuar el seu recorregut en algun teatre de Barcelona, tot i que encara no està del tot tancat.

El muntatge s'estrenarà el 5 de desembre al Teatre de Salt.