Girona celebrarà l'inici de la festa de Hanukkà

La "Festa de les Llums" commemora la victòria del poble jueu sobre l'ocupació grega

L’alcalde de Girona i president del Patronat Call de Girona encapçalarà l’acte d’encesa de les vuit espelmes del canelobre, en la darrera nit de la “festa de les llums”.

L’activitat ha estat organitzada pel Patronat Call de Girona i compta amb la col·laboració de la plataforma Mozaika de Barcelona. El grup musical Mashalà animarà la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals i, en acabar, el públic assistent podrà degustar sufganiot, bunyols típics d’aquesta festa, de diferents procedències.
 
Hanukkà, també coneguda com a Festa de les Llums, se celebra cada any el dia 25 del mes de Quisleu i dura vuit dies. La festa commemora la victòria del poble jueu sobre l’ocupació grega (s. II aC) i la purificació posterior del Temple. Hanukkà en hebreu significa inauguració i fa referència, de fet, a la reinauguració del Temple després de la seva profanació.
 
Aquest any 2013, la data correspon al 28 de novembre del calendari cristià. És tradició encendre un canelobre de vuit braços anomenat hanukkià, progressivament amb una espelma cada dia. El novè braç, anomenat xammaix, serveix per fer la flama que va encenent les altres vuit.
 
La festa rememora els temps de l’hegemonia hel·lenística a Judea, quan el rei selèucida Antíoc IV va prohibir als jueus seguir les seves tradicions i costums. Un petit grup liderat per la família dels Macabeus es va rebel·lar contra el rei i el va derrotar l’any 163 a. C. Després de la guerra, van trobar el Temple de Jerusalem profanat i la menorà (canelobre de set braços) sense gairebé gens d’oli consagrat. Van trigar vuit dies a aconseguir-ne més i, tot i això, el poc oli que quedava va mantenir encès el canelobre tot aquest temps. Aquest fet, en la tradició jueva, es coneix com el “miracle de Hanukkà”.
 
Aquesta festivitat se celebra amb gran alegria en l’entorn familiar. Es reparteixen regals i la mainada juga amb unes baldufes de quatre cares anomenades sevivon, en què hi ha inscrites les inicials en hebreu de les lletres que componen la frase “aquí va tenir lloc un gran miracle” i es degusten uns bunyols dolços (levivot, sufganiot o latkes).
 
L'acte tindrà lloc avui a les vuit del vespre a la plaça del Vi de Girona.