La Font Gòtica de Blanes, declarada bé cultural d'interès nacional

El Govern també ha acordat delimitar l'entorn de protecció del Palau Fluvià de Guissona

El Govern ha acordat declarar l'església de Santa Maria de Guissona i la Font Gòtica de Blanes com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). L'església de Santa Maria es va iniciar l'any 1776 sobre les restes de l'església vella de la qual es conserven la capella de la Mare de Déu del Claustre i la del Sant Crist.

Arquitectònicament el temple segueix l'estil neoclàssic amb tres naus, murs de pedra i paredat. Per la seva banda, la Font Gòtica de Blanes -de 7 metres- va ser construïda durant la primera meitat del segle XV per pal·liar les deficiències del subministrament i la problemàtica d'insalubritat i és un dels pocs exemples d'aquest tipus d'arquitectura gòtica civil que es conserven.

Paral·lelament, l'executiu català també ha acordat delimitar l'entorn de protecció del Palau Fluvià de Guissona, que ja va ser declarat BCIN l'any 1993. L'objectiu és preservar la relació entre el monument i la resta d'elements que l'envolten i garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals.

Església de Santa Maria

La façana principal d'estil neoclàssic està ideada com a una 'façana retaule'. La planta de l'església és de creu llatina formada per tres naus, una principal i dues laterals que donen accés a les cinc capelles amb cúpula i a un presbiteri central de planta quadrada amb dues capelles laterals als seus costats.

El campanar de l'església està situat sobre el creuer, és de base quadrada i consta de tres cossos. En el segon cos s'hi troba el rellotge i en el tercer quatre finestres d'arc semicircular amb balustrada i campana. A més, el Govern ha delimitat un entorn de protecció al voltant de l'església per garantir la conservació dels seus valors culturals.