Alerta per nevades per sobre de 500 metres i ratxes de vent de més de 90 km/h

Al Pirineu, es podran acumular més de 20 centímetres de neu per sobre dels 1.200 metres

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté l'alerta aquest dissabte davant la previsió de nevades que poden baixar fins als 500 metres -especialment al Pirineu, Prepirineu, les cotes altes del prelitoral de Girona i Barcelona, i la Catalunya Central- i ratxes de vent de més de 90 km/h arreu del país.

Segons la darrera previsió del Servei Meteorològic, les nevades podran afectar amb més intensitat la vessant nord del Pirineu, on es podran acumular més de 20 centímetres per sobre dels 1.200. A la resta del Pirineu, Prepirineu i al quadrant nord-est del país es preveuen nevades febles i disperses. Els gruixos de neu podran superar els 2 centímetres a cotes superiors als 500 metres.

La DGPC recomana a la població que es mantingui informada de l'evolució del temps i que prengui les mesures d'autoprotecció davant la previsió aquest dissabte de nevades i forts vents sobretot al Pirineu i Prepirineu. Protecció Civil recomana adaptar les activitats de lleure del cap de setmana a la previsió meteorològica i preparar-se adequadament per als desplaçaments i les activitats davant la possibilitat de neu a partir de cota 500 metres, tant pel que fa al vehicle com a la indumentària i elements personals.


La pràctica totalitat de les comarques del centre i nord del país estan afectades per l'avís de neu, però on la nevada serà especialment forta serà a la cara nord de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà.

Ratxes de 90 km/h de tramuntana i gregal

Pel que fa al vent, la tramuntana i el gregal es reforçaran amb el pas de les hores i les ratxes podran superar els 90 km/h a tota la meitat nord del país (especialment al Pirineu i l'Empordà però també al prelitoral de Barcelona i la Catalunya Central). L'SMC preveu que l'episodi de forts vents s'allargui fins aquest diumenge al matí i que després l'afectació es restringeixi a l'interior del quadrant nord-est del país.

En les poblacions de les zones afectades pel fort vent, els veïns han de fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.

Onades de més de 2,5 metres

Finalment, Protecció Civil també manté la prealerta del pla Inuncat davant la previsió de mala mar a la meitat nord amb onades de més de 2,5 metres a la Costa Brava, la costa del Maresme i la costa de Barcelona. Amb el pas de les hores, la mala mar s'estendrà a tot el litoral. Hi haurà mar de fons del nord al matí i del nord-est a partir de mitja tarda. La DGPC recorda que cal precaució en totes les activitats, d'oci i laborals, a la mar i evitar apropar-se als punts de la costa on trenquen les ones, com ara ports, espigons i passeigs marítims que poden estar tancats per seguretat.