Girona aprova 'pels pèls' en senyalització, segons un estudi del Racc

Entre els itineraris més complicats de seguir hi ha l'accés a l'hospital Josep Trueta

Girona aprova "pels pèls" en senyalització. Segons un estudi del Racc, un dels principals problemes de les senyals d'orientació de la ciutat és que hi ha poca continuïtat i això fa que les persones que es moguin en cotxe i no es coneguin els recorreguts es puguin perdre amb facilitat.

Entre els itineraris més complicats de seguir hi ha l'accés a l'hospital Josep Trueta. "Si tens una urgència i vols arribar a l'hospital, millor tenir un navegador", ha afirmat el responsable de mobilitat de la Fundació Racc, Xavier Abadia.

La nota global de Girona és d'un 5,6 i és la que rep una puntuació més baixa de les cinc ciutats que han avaluat en els últims tres anys.

L'estudi del Racc ha avaluat la senyalització d'orientació a la ciutat de Girona. L'auditoria consisteix en fixar-se diferents itineraris a llocs de referència, com ara l'hospital, l'estació del TAV, l'ajuntament o altres equipaments de la ciutat i veure com s'hi pot arribar en cotxe guiant-se només en la senyalització. Girona aprova, però ho fa "pels pèls", segons ha explicat Abadia.

En global la nota és un 5,6 sobre 10, però la mitjana és pitjor en els aspectes més importants, com ara la continuïtat. Això vol dir, per exemple, que un turista que intenta arribar a l'ajuntament troba un cartell indicador però després passa per diversos encreuaments sense que hi hagi cap altre senyal. En aquest aspecte, la nota arriba al suspens, amb un 4,4.

L'estudi ha avaluat un total de 105 itineraris entre 8 orígens i 21 destinacions. Una de les conclusions és que l'hospital Josep Trueta i els polígons industrials són els pitjor senyalitzats. Abadia ha exposat que "curiosament" a la majoria de poblacions que han auditat fins ara, els centres hospitalaris acostumen a estar mal indicats. "És curiós que passi perquè és un lloc tan important que la senyalització t'hi hauria de dur gairebé volant", ha afirmat. Per contra, els destins millor senyalitzats són l'autopista AP-7, l'aeroport i l'accés al centre de la ciutat.

Altres punts febles detectats en la senyalització a la ciutat són, per exemple, que els cartells sovint donen massa informació com per assimilar-la en pocs segons o que indiquen un canvi de rumb amb poc temps. També han detectat que en alguns punts la vegetació provoca falta de visibilitat o que l'estat de conservació d'alguns cartells no és l'òptim perquè són antics o estan torçats o pintats.

El Racc ha fet arribar l'estudi a l'Ajuntament de Girona perquè puguin seguir les recomanacions que fan, sobretot ara que el consistori està redactant el pla de mobilitat urbà i pot incorporar millores. "Girona té molt camí per millorar en la senyalització, sobretot tenint en compte que és una ciutat turística i moltes de les persones que s'hi mouen amb cotxe no saben on van", conclou Abadia.