Figueres amplia la seva oferta de museus amb el de l'electricitat

Endesa, el seu propietari, invertirà 60.000 euros per habilitar les actuals instal·lacions a la normativa museística

Figueres comptarà abans de l'estiu de 2014 amb un nou museu a la seva xarxa d'equipaments culturals. Es tracta del Museu de l'Electricitat, únic de les seves característiques a l'Estat, que, coincidint amb el centenari de l'antiga Hidroelèctrica de l'Empordà, adequarà les seves instal·lacions a la normativa museística per obrir les portes al públic. Per fer-ho, Endesa invertirà 60.000 euros en unes obres que consistiran, bàsicament, en adaptar l'espai a persones amb mobilitat reduïda i instal·lar senyalització informativa.

El museu, situat en ple centre de Figueres, compta amb unes 500 peces, algunes d'elles úniques, com el primer fanal de carbó que es va instal·lar a la ciutat el 1903. El Museu de l'Electricitat de Figueres va obrir les portes al públic fa 25 anys en el marc del 75è aniversari de la creació de l'Hidroelèctrica de l'Empordà, coneguda popularment com l''Hidro', l'empresa que va electrificar l'Alt Empordà primer, i desprès altres comarques dels voltants com el Ripollès o el Baix Empordà. Amb tot, durant tots aquests anys, les visites a l'equipament cultural s'havien de fer mitjançant cita prèvia, el que feia que el museu quedés al marge del potent circuït museístic de Figueres tot i estar a pocs metres del Museu Dalí.

És per això que, un cop més celebrant una efemèride, en aquest cas el centenari de l'Hidroelèctrica de l'Empordà, Endesa, propietària del museu, s'ha decidit a fer les remodelacions necessàries per incloure el museu a la xarxa d'equipaments culturals de la ciutat. Unes obres que, amb un pressupost de 60.000 euros, han d'adequar les instal·lacions a la normativa museística actual.

Les obres consistiran, d'una banda, a executar treballs d'obra civil i, de l'altre, a instal·lar senyalització informativa per poder recórrer el museu i entendre la història de l'electricitat mitjançant el contingut, és a dir, les prop de 500 peces que conformen la col·lecció. Tot i que l'edifici que acull el museu al carrer Sant Josep, a tocar de la Rambla de Figueres, està en molt bon estat, la normativa que exigeix l'Ajuntament de Figueres obliga a millorar l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, instal·lar un nou sistema de climatització, així com millorar la seguretat del recinte.

Segons ha explicat Vanessa López, coordinadora del fons històric d'Endesa, l'objectiu és que el museu pugui obrir portes el mes de juny de 2014 per aprofitar la temporada turística. Amb un aforament de 89 persones, els responsables del museu apunten que a l'hora de fixar horaris i tarifes es fixaran en el que fan la resta de museus de la ciutat. Amb tot, el que tenen clar és que tot i que "sigui un preu simbòlic" volen fer pagar als visitants.

Col·lecció de 500 peces

El gran impulsor del projecte és Carles Cusí, nét del fundador d'Hidroelèctrica de l'Empordà, Carles Cusí de Miquelet, que en els darrers 30 anys, amb l'ajuda de col·laboradors com Enric Prats, han anat recollint i restaurant "ferralla" de les centrals que la companyia tenia a les capceleres dels rius Fluvià i Ter. Una tasca que ha permés recopilar més de 500 peces, algunes d'elles úniques, com la col·lecció que acull el museu de parallamps.

Altres peces destacades, segons Cusí, són el primer fanal de carbó que es va instal·lar el 1903 a la Rambla de Figueres i que continua funcionant més de 100 anys desprès o un grup hidràulic complet de la primera década del segle passat corresponent a la Central de Vilallonga de Ter, al Ripollès.