L'autor del tiroteig mortal al bar Casa Pepe diu que va actuar sol

Jesús Moynelo diu que va disparar sense apuntar el rifle i atribueix el tret mortal a "un rebot"

L'autor del tiroteig mortal al bar Casa Pepe de Girona ha exculpat els altres cinc acusats. En la seva declaració, Jesús Moynelo ha assegurat que el dia 6 de juny del 2011 va decidir "tot sol" agafar un rifle que havia trobat caçant bolets a Llorà i carregar-lo al cotxe quan, juntament amb la seva família, anaven cap al bar on hi havia la colla de Germans Sàbats amb qui estaven enemistats.

Moynelo ha assegurat que no tenia intenció de matar ningú i que l'objectiu de la visita era "calmar els ànims" i intentar que els enfrontaments entre els dos grups acabessin i no anessin a més.

El principal acusat, a més, ressalta que no va apuntar el rifle i creu que l'impacte mortal el va provocar "un rebot".

El judici pel tiroteig mortal a Germans Sàbat ha començat a les 10 del matí amb la inspecció ocular de l'escena del crim: el bar Casa Pepe. La inspecció s'ha fet amb el fiscal, els lletrats tant de l'acusació particular com de la defensa, els magistrats del tribunal i el secretari judicial. Per motius de seguretat, els sis acusats no hi han anat. De fet, una vintena de familiars i amics de la víctima s'han situat al principi del carrer amb pancartes reclamant 'Justicia para Jose' i amb samarretes amb una fotografia de la víctima estampada i on es podia llegir la paraula 'justícia'.

Les declaracions dels acusats han començat a les 12 del matí. El primer en donar la seva versió dels fets ha estat l'autor material del crim, Jesús Moynelo, que ha admès que la nit del 6 de juny va portar un rifle i el va disparar contra el bar Casa Pepe. Moynelo ha explicat que va anar fins al bar per intentar "raonar" i "posar pau" entre la colla de Germans Sàbat i la del Pont Major, on hi havia els seus afillat, Iván i Antonio Jurado.

Segons ha relatat Moynelo, hi havia hagut abans episodis d'amenaces i enfrontaments entre els grups de joves i la seva intenció era evitar que el conflicte anés a més. "Aquella tarda havien estat al barri i havien amenaçat els meus afillats amb disparar-los dos trets", ha explicat l'acusat que ha afegit que va agafar el rifle "per defensar-se" però que no pensava disparar-lo contra ningú.

Jesús Moynelo ha assegurat que quan van arribar al bar Casa Pepe hi havia la víctima i el seu germà juntament amb altra gent, perquè estaven celebrant un aniversari. "Vam intentar parlar però no vam poder, ens van començar a tirar ampolles i de tot", ha relatat Moynelo que diu que va ser llavors quan va anar fins al cotxe, va treure el rifle que havia trobat un dia caçant bolets a la vall del Llémena i va disparar tres trets.

Sense apuntar

"No vaig apuntar enlloc, només disparava enlaire perquè no volia tocar a ningú", ha exposat Moynelo que creu que el bala que va matar la víctima devia "rebotar". "Jo disparava enlaire, no m'explico com una bala el va tocar si no és perquè va rebotar", ha afirmat.

L'home ha exculpat la resta d'acusats. Ha assegurat que ni els seus afillats, Iván i Antonio Jurado, ni la seva dona Bárbara Gómez Benavente, ni el seu cunyat Pedro Gómez Benavente ni tampoc el cosí dels seus afillats, Francisco Ismael Mohamed, sabien que duia el rifle. "Ni tan sols sabien que el tenia, si l'haguessin vist no me l'haurien deixat portar", ha afirmat.

D'aquesta manera, Moynelo ha carregat amb les culpes de tot i ha negat que els altres cinc acusats fossin coautors de l'assassinat. "No ens vam posar d'acord per a res, vaig ser jo sol qui vaig decidir agafar l'arma per defensar-me", ha assegurat. De fet, fins i tot ha negat que un dels acusats que fiscal i acusació particular situen en l'escena del crim, Pedro Gomez Benavente, anés amb ells fins al barri de Germans Sàbat.

Aquesta versió l'han corroborat la resta d'acusats. Iván i Antonio Jurado han explicat que els enfrontaments entre colles feia temps que duraven i que aquell dia van anar fins al bar per acabar d'una vegada per totes amb els problemes. "No volíem que les coses acabessin malament ni que tornessin a venir al nostre barri a amenaçar-nos", ha explicat Iván Jurado.

Segons els acusats, les intencions de la visita amb tres cotxes al barri de Germans Sàbat eren pacífiques i amb la intenció de posar punt final als conflictes. Els germans Jurado també han negat saber que el seu padrastre, Jesús Moynelo, portés un rifle i, de fet, han assegurat que quan van sentir el primer tret es van posar a cobert perquè creien que eren els de Germans Sàbat qui havia obert foc.

Després del crim, Moynelo, Bárbara Gómez i Antonio Jurado van posar quilòmetres pel mig i es van refugiar a casa del germà de Bárbara Gómez, Pedro, a Sant Esteve de Llémena. Dos dies després, van trucar els Mossos i es van entregar. Segons Moynelo, no intentaven fugir, però no sabien segur què havia passat i no es van entregar fins que van saber que hi havia un jove mort.

Coautors

El fiscal i l'acusació particular sostenen que tots els acusats es van posar d'acord per anar a matar els dos germans de la colla de Germans Sàbat. Segons la seva tesi, mentre la resta llançaven pals per distreure l'altre grup de joves, Moynelo era l'encarregat d'apuntar i disparar contra els dos germans. Un va rebre un tret mortal mentre l'altre va esquivar les bales.

Per això, el fiscal del cas, Víctor Pillado, imputa a tots sis acusats un delicte d'assassinat i un altre de temptativa d'assassinat. Per als germans Jurado, Bárbara Gómez, Pedro Gómez i Ismael Mohamed Gómez, el fiscal demana 34 anys de presó. En el cas de Moynelo, l'acusació eleva la sol·licitud de pena fins als 36 anys perquè també li imputa un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que no tenia llicència per al rifle. El lletrat de l'acusació particular que representa la família de la víctima, Carles Monguilod, s'ha adherit a la petició de la fiscalia.

La defensa de l'autor material del tret demana una pena de 4 anys de presó per homicidi imprudent. Segons el lletrat Benet Salellas, Moynelo va anar fins al bar per advertir el grup de Germans Sàbat i aconseguir que deixessin en pau al seu afillat, a qui havien amenaçat de mort poques hores abans al barri.

Salellas també és l'advocat de dos acusats més, Pedro i Bárbara Gómez Benavente, per a qui demana l'absolució. El lletrat que s'encarrega de la defensa dels germans Ivan i Antonio Jurado, Sergio Noguero, també demana que els absolguin. La mateixa petició que fa Manel Mir, advocat del sisè acusat, Francisco Ismael Mohamed.