La derogació de la doctrina Parot deixa en llibertat un pederasta a Girona

El 1989 va assassinar un nen de 10 anys al barri de Pont Major

El pederasta condemnat per assassinar un nen de 10 anys al barri de Pont Major de Girona l'any 1989 ha sortit en llibertat. José Antonio Carmona Molina encara complia condemna a la presó de Brians II perquè li van aplicar la doctrina Parot.

El pederasta acumulava diverses condemnes que, en total, sumaven 44 anys. Per això, quan havia de sortir en llibertat l'any 2006, la fiscalia de Girona va presentar una sol·licitud d'urgència per impedir-ho demanant que li apliquessin els beneficis penitenciaris a la pena global, tal com es feia amb els etarres.

El fiscal en cap de Girona, Josep Maria Casadevall, ha afirmat que era "inevitable" que Carmona sortís de la presó amb al derogació de la doctrina Parot.

José Antonio Carmona Molina va ser un dels primers condemnats per agressions sexuals a qui li van aplicar la doctrina Parot. L'any 2006, just quan el pederasta havia de quedar en llibertat perquè ja havia complert 16 anys de presó, el Tribunal Suprem va establir que en el cas de delinqüents amb diverses condemnes que, juntes, sumessin més de 30 anys de presó es aplicar aquest doctrina que, a la pràctica, feia que els condemnats estiguessin més temps entre reixes.  

Segons la doctrina Parot, els beneficis penitenciaris en el cas de delinqüents condemnats a més de 30 anys de presó, s'han de descomptar a la pena global i no al temps màxim que, segons el Codi Penal, es pot estar privat de llibertat. Quan Carmona Molina havia de sortir de la presó, el 25 de juliol del 2006, el fiscal va presentar una sol·licitud d'urgència perquè li apliquessin el criteri que, fins llavors, només s'havia usat contra algun membre d'ETA. 

"Vam analitzar el cas i vam entendre que en aquest cas també es podia aplicar la doctrina Parot, i per això ha continuat a presó durant aquests set anys", ha explicat el fiscal en cap, Josep Maria Casadevall. Amb la derogació de la doctrina Parot per part del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, però, era qüestió de temps que el pederasta assassí sortís en llibertat. 

"Ha estat inevitable la posada en llibertat a partir de la sentència d'Estrasburg, hem d'acatar el criteri tot i que en el seu moment ja vam intentar que estigués a la presó tot el temps que tocava", ha detallat Casadevall. Segons han confirmat fonts penitenciàries, aquest veí de Girona va sortir de la presó de Brians II dimecres a la tarda. Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat que el cos està al cas de l'alliberament i que valoraran quines actuacions en matèria de seguretat ciutadana portaran a terme. 

44 anys de presó

José Antonio Carmona Molina va ser condemnat l'any 1991 a 34 anys de presó per intent de violació i assassinat. Arran de la detenció, la investigació policial va permetre concloure que també estava implicat en els abusos contra un altre menor al carrer de la Força de Girona. Per aquest delicte el van jutjar l'any 1993 i el van condemnar a 10 anys de presó. En total, doncs, les dues sentències sumaven una pena de 44 anys de presó per al pederasta de Girona.

L'intent de violació i assassinat del nen de deu anys va ser un crim que va consternar la ciutat de Girona. Encara avui dia, fonts properes a la investigació del crim recorden que l'home va triar com a objectiu un veí del barri i el va enganyar convidant-lo a menjar i a prendre alguna cosa en un bar.  

Després de guanyar-se la seva confiança, li va proposar anar a passejar a un forn de calç abandonat que hi havia a la zona, força a prop d'on estaven. Un cop allà, el va intentar violar, però el nen es va resistir i va intentar fugir. Per evitar que el descobrissin, Carmona Molina va assassinar el nen esclafant-li el cap amb una roca.  

Això va passar el dia de Sant Narcís de l'any 1989 i el cos de la víctima el va trobar un germà del nen l'endemà del crim. Estava mig cobert amb pedres dins el forn de calç.