L'espai Schengen al port de Palamós haurà d'esperar

L'entrada de nous països a la UE i la immigració irregular en frenen la declaració

El port de Palamós (Baix Empordà) haurà d'esperar per ser declarat espai Schengen, una reclamació que fa temps que porten fent els sectors econòmics de les comarques gironines. L'entrada de nous països a la Unió Europea (UE) i el fet que alguns estats membres posin en qüestió la lliure circulació de persones i mercaderies ha deixat, de moment, aquest afer en un calaix.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, confia que la declaració per al port baixempordanès arribi abans el PP no acabi l'actual. És a dir, el 2015. "Han sorgit problemes relacionats amb la immigració irregular, que fa que hi hagi països que posin en qüestió la lliure circulació de persones i mercaderies", ha dit el ministre. La reclamació perquè el port de Palamós sigui espai Schengen no és nova i, de fet, s'arrossega des de fa anys. Qui n'ha fet especial bandera ha estat l'empresariat gironí i, en concret, la Cambra de Comerç del municipi baixempordanès.

El fet d'incloure Palamós a l'espai Schengen suposaria que podria acollir tot tipus de creueristes, també els vinguts de fora de la Unió Europea, sense necessitat que hagin fet escala abans en un altre port del continent. La infraestructura ja disposa de l'espai adient per incloure els serveis policials que haurien de fer el control de passaports i, a més, la Generalitat ja ha anunciat que té diners per pagar les obres que calgui fer.

La incorporació de les instal·lacions portuàries empordaneses a l'espai Schengen suposaria la seva actuació com a frontera marítima exterior i, per tant, l'estada temporal a persones que pertanyen a països que no formen part de la UE. En el cas dels creuers això afectaria als passatgers i als tripulants extracomunitaris. Així, un creuer podria salpar de qualsevol país que no fos de la UE i venir directament a Palamós.

De la mateixa manera, els membres de les tripulacions dels creuers que no tenen nacionalitat europea, amb el visat Schengen expedit pel port, podrien desembarcar a Palamós i accedir al territori gironí sense problemes.

El mateix ministre de l'Interior, el mes de novembre de l'any passat, ja va prometre una solució transitòria perquè Palamós operés com a espai Schengen aquest estiu passat. Jorge Fernández Díaz va fer aquest anunci, que no s'ha complert, durant la campanya electoral a les eleccions al Parlament, durant una visita en què va acompanyar el cap de llista del PP per Girona, Enric Millo.

Esculls internacionals

Sigui com sigui, l'estiu ha passat i el port de Palamós encara no disposa de la declaració d'espai Schengen. I segons el que ha dit avui el mateix ministre, encara hauran de passar anys perquè això sigui. Jorge Fernández Díaz confia que l'afer es desencalli abans d'acabar el mandat (és a dir, el 2015), però també subratlla que els esculls que impedeixen que Palamós sigui Schengen no fan referència a l'estat espanyol.

"Han sorgit problemes, no específics ni de Palamós ni de l'estat espanyol, que han complicat aquesta qüestió", ha dit el ministre. D'entrada, hi ha la incorporació de nous països a la UE (Croàcia, aquest estiu, se'n va convertir en el 28è membre). Però a més d'això, la immigració irregular i el fet que alguns estats membres de la UE posin en qüestió la lliure circulació de persones i mercaderies no ha ajudat a desencallar la reclamació per al port palamosí.

"Hi ha països importants a Europa que posen en qüestió allò que forma part de l'ADN de la Unió, que és la lliure circulació de persones i mercaderies; i això és el que fa que no hi hagi un marc estable perquè qüestions que es plantegen, com la de Palamós, tinguin solució", ha subratllat Jorge Fernández Díaz. I hi ha afegit: "Un tema que abans era pacífic, ara no ho és tant i no pot tenir una solució tan ràpida o eficaç".

El ministre de l'Interior ha fet aquestes declaracions durant una visita a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Abans, Jorge Fernández Díaz havia visitat la caserna del mateix cos a Vic.