'Satanàs em va posseir i no vaig matar a la meva altra filla gràcies a l'oració'

Marcelo Ruiz Ospina reclama que li facin un exorcisme

El pare que va decapitar la filla de 18 mesos al domicili familiar de Girona el novembre del 2011, Marcelo Ruiz Ospina, ha assegurat que Satanàs el va posseir i li va exigir que "fes mal a la família" com a sacrifici.

"El diable existeix i les possessions demoníaques són reals, jo vaig estar posseït per Satanàs", ha afirmat l'acusat durant la seva declaració. Va ser gràcies a l'oració, segons ell, que va recuperar la consciència momentàniament i trucar al 112 demanant ajuda perquè li impedissin matar a l'altra filla de 8 anys, tal com li demanava el diable.

A preguntes del fiscal, l'home ha exposat que no recorda res del moment del crim perquè "Déu ha fet un miracle" i li ha esborrat els records.

"Quan el diable et posseeix el que vol és un sacrifici demoníac i et demana que li treguis la vida a qui més estimes perquè vol la seva ànima", ha afirmat Marcelo Ruiz Ospina durant la seva declaració. El pare ha assegurat que quan va decapitar la seva filla petita, de només 18 mesos, el diable guiava la seva mà.

El processat ha explicat que un parell de mesos abans d'aquell 10 de novembre va començar a sentir que el diable li parlava i li exigia que fes mal a la seva família. "No li vaig dir a ningú perquè Satanàs em deia que no podia", ha exposat l'home que, tal i com va dir des del moment que el van detenir, ha assegurat que va patir una "possessió demoníaca" que el va portar a decapitar la seva filla petita. "Satanàs m'ha impedit ser un pare feliç, jo estimava la meva dona i les meves filles", ha afirmat Ruiz.

Segons el seu relat, aquell dia les nenes -la víctima d'un any i mig i la seva filla gran de 8 anys- estaven a casa perquè estaven malaltes. Aleshores va tornar a sentir la veu del diable que li exigia un sacrifici, un ritual, que matés les nenes. "Em va posseir i no recordo què va passar", ha exposat el pare. El que sí que recorda és que en un moment donat va restar "un pare nostre, un avemaria i un àngel de guarda" i va recobrar la consciència. Va ser llavors quan va saber que havia matat la seva filla petita i va trucar al 112.

Aquesta trucada, que va quedar enregistrada, l'han posat als nou membres del jurat popular just abans que Ruiz Ospina declarés. A l'enregistrament se sent un home que entre sanglots demana ajuda urgent perquè "el diable li ha fet matar la filla petita" i, si no hi va aviat la policia, "tem carregar-se l'altra nena". Durant la gravació se sent com una patrulla arriba immediatament al lloc dels fets, al carrer Oviedo de Girona, on hi ha la nena decapitada i l'altra filla mirant la televisió aliena al que havia fet el seu pare.

Ruiz Ospina ha assegurat que "Déu ha fet un miracle" i li ha esborrat de la memòria totes les imatges relacionades amb "el sacrifici". Tot i això, a preguntes del fiscal, no ha sabut explicar per què es va rentar les mans i els ganivets de 20 centímetres que va fer servir per decapitar la nena ni tampoc sap quanta estona va trigar en matar la seva filla.

L'home ha assegurat que el que diu és "la veritat" i que les possessions demoníaques existeixen. De fet, ha retret tant al tribunal com als professionals que l'han atès al llarg d'aquest temps que a dia d'avui, dos anys després del crim, no li hagin fet cap exorcisme. "Ja no sento el diable però no m'han exorcitat", ha lamentat.

El processat també ha explicat que des de feia uns mesos, i com a conseqüència dels problemes econòmics que vivia la família, havia tornat a beure alcohol d'amagat de la mare de les nenes, ara ja exdona de l'acusat. "Però això no té res a veure amb la possessió, jo bevia per calmar l'ansietat", ha exposat. Marcelo Ruiz ha negat que el dia dels fets "begués per agafar valor" per matar la filla.

L'home també ha ressaltat que els psiquiatres no l'han volgut tractar perquè el que volien és que ell s'autolesionés, no perquè no tingui cap tipus de trastorn. L'acusat ha escoltat la gravació del 112 entre sanglots, però ha declarat totalment serè i sense vessar ni una llàgrima.

19 anys de presó

El fiscal considera que Ruiz Ospina ha comès un assassinat amb traïdoria, aprofitant-se de la confiança que li tenia la nena perquè era el seu pare i perquè la petita no tenia possibilitat de defensar-se i repel·lir l'atac. L'acusació pública, a més, li aplica un agreujant de parentiu i un atenuant de confessió, per revelar ell mateix el crim als serveis d'emergència. La fiscalia sol·licita una pena de 19 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi la mare de les nenes amb 175.000 euros i la seva altra filla amb 100.000 euros.

La defensa argumenta que l'acusat va patir un episodi psicòtic que anul·lava completament les seves facultats. En el seu escrit de conclusions provisionals, la defensa argumenta que el pare va actuar "mogut per les veus que sentia al seu cap i la presència del diable que li imposava la mort de la seva filla". Aquest brot psicòtic "molt greu", argüeix la defensa, estava agreujat per la ingesta d'una gran quantitat d'alcohol.

Qualifica els fets d'un assassinat però considera que li han d'aplicar un eximent complet pel seu estat mental i per la intoxicació per alcohol. La defensa demana que la pena siguin 15 anys d'internament en un centre psiquiàtric.
  • Marcelo Ruiz Ospina, diu que va matar la petita perquè el dimoni el va posseir © ACN