Un celler de l'Alt Empordà incorpora intel·ligència artificial per millorar la qualitat del seu oli

El nou sistema analitza olives en temps real i arriba en una campanya amb 120.000 kg previstos

El celler Empordàlia amb seu a lAlt Empordà ha incorporat un sistema pioner amb intel·ligència artificial per produir oli amb més qualitat. Mentre les olives passen per la cinta transportadora, l’aparell realitza unes 100 fotografies per segon i diferencia el color, les impureses o si alguna té mosca. El gerent d’Empordàlia, Simó Casanovas, ha exposat que és la primera campanya que utilitzen la nova tecnologia. “Ens diu el percentatge d’olives que poden estar malmeses i el seu índex de maduresa”, ha indicat.

A més, estan treballant per si en un futur pot determinar el rendiment d’oli de cada oliva. Després de tres anys amb collites per sota l’habitual a causa de la sequera, Casanovas ha ressaltat que enguany preveuen obtenir uns 120.000 quilos d’oli.

L’Oli de Pau s’elabora només amb olives de dues varietats empordaneses, l’argudell i el corivell, procedent d’oliveres centenàries. Forma part de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà.

El gerent de la cooperativa, Simó Casanovas, ha indicat que l’any passat van decidir instal·lar un nou sistema pioner amb intel·ligència artificial (IA) per millorar la qualitat del seu oli. “L’empresa que l’estava desenvolupant, Basetis, va dir que era capaç de detectar les olives sanes de les que no ho eren, i de les que podien tenir mosca i les que no. I vam decidir provar-ho”, ha recordat.

Al municipi de Pau, Empordàlia té el trull on produeixen el seu or líquid. Un cop descarreguen les olives i passen per la cinta transportadora, el nou aparell realitza unes 100 fotografies per segon per identificar defectes, impureses i altres paràmetres de qualitat. Els resultats els poden veure al moment des d’un ordinador que recopila totes les dades.

“També pot detectar el color de l’oliva i fer-te un percentatge. Des del color verd de l’oliva més verda, fins al color morat-negre de les més madures. I et diu quin percentatge de cadascuna de les intensitats hi ha. Aleshores pot fer un índex de maduresa per determinar la maduració de l’oliva que està entrant”, ha subratllat Casanovas.

El gerent afegeix que la nova tecnologia, anomenada Etria, també et permet saber quin percentatge estaven malmeses. “Per fer oli de qualitat, no pot baixar del 90% d’olives sanes. Si està per sota, pot ser que hi hagi una incidència, per això sempre mirem que tota l’oliva que entri sigui per sobre del 90%”. A més de la revisió que fa la màquina, també hi ha un control visual per part del personal.

Casanovas ha apuntat que ara estan treballant perquè el sistema pugui determinar el rendiment en oli de cada oliva, perquè “es paguen en funció de la quantitat d’oli que se n’extreu”. Tot plegat, amb l’objectiu d’elaborar olis de més qualitat combinant la tradició amb la innovació.

120.000 quilos d’oli

Després de tres anys amb produccions per sota l’habitual a causa de la sequera, aquest any esperen una collita “estable i d’una qualitat excel·lent”. Preveuen obtenir uns 120.000 quilos d’oli, una xifra que se situa dins la normalitat de la cooperativa. Tant és així que han pogut recuperar formats com les garrafes de cinc litres d’Oli de Pau, que les últimes campanyes no estaven disponibles per la baixada de producció.

Per celebrar l’inici de la collita, han organitzat una festa el 30 de novembre al celler Empordàlia de Vilajuïga. Es presentarà la nova anyada, es farà una ruta gratuïta per les oliveres centenàries i es podrà visitar el molí d’oli, a més de tastar-lo.