'Ens han fet marxar de casa però he tornat perquè tenim les flames al jardí'

Els bombers treballen intensament per evitar que el foc arribi als masos de Foixà

Nit de neguit i angoixa per als veïns dels municipis afectats pel foc que s'ha declarat aquesta tarda a Vilopriu (Baix Empordà). Molts veïns passen la nit mirant com les flames s'acosten al seu poble o, en els pitjors casos, com amenacen casa seva.

És el cas de l'Albert Salazar i la seva família, que han hagut de sortir de casa seva perquè les flames ja estaven arribant al jardí. "No sé si els bombers podran parar-ho, ja tenim les guspires sobre les oliveres de casa", relata a pocs metres del foc.

Als voltants de l'Ajuntament de Foixà, desenes de veïns s'agrupen preocupats per l'avanç de les flames. Els Mossos d'Esquadra s'encarreguen d'anar casa per casa per comprovar que no quedi ningú.

Els veïns dels masos de Foixà han contemplat amb un nus a la gola com els Bombers treballaven frenèticament per evitar que les flames arribessin a les cases. En aquest punt, el foc avançava amb potència empès pel vent i molt arran dels murs d'algunes cases, com la que el doctor Santiago Dexeus.

Entre aquests veïns hi ha l'Albert Salazar, que tot i que l'han desallotjat no ha pogut evitar tornar. "Hem marxat de casa, no queda ningú, però he vingut a veure si els Bombers poden impedir que el foc arribi", ha explicat Salazar que ha afegit que les guspires "ja estan saltant a les oliveres de casa". "A veure si ho podem salvar, perquè jo tinc la casa aquí, al costat hi ha la del meu gendre, tota la família", ha explicat el veí.

Amb Salazar, altres veïns preocupats per si el foc arriba al nucli urbà. "El problema que tenim aquí és que el bosc està molt a tocar de les cases, i això és molt perillós", ha detallat una altra veïna. De fet, amb la tramuntana bufant i sense mitjans aeris durant la nit, els tallafocs que hi hagi al territori o els camps de conreu llaurats es convertiran seran essencials per ajudar Bombers i ADF a frenar l'avanç de les flames.