Confinen els veïns de Vilopriu i Foixà i desallotgen 15 masies per l'incendi

La forta tramuntana i l'absència de mitjans aeris dificulta la contenció de les flames

L'incendi que des de quarts de set del vespre crema a la zona de Camallera i Vilopriu ha obligat a confinar els veïns de Vilopriu -i els nuclis de Gaüses i Pins- i els de Foixà.

També ha obligat a desallotjar els veïns d'una quinzena de masies aïllades. La forta tramuntana està empenyent les flames en direcció sud i el foc avança descontrolat cap a Foixà. L'incendi ja ha travessat el riu Ter a l'alçada de Colomers i hi ha tres carreteres tallades.

Que el foc hagi començat de nit dificulta les tasques de contenció de les flames perquè no hi pot haver mitjans aeris. El director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que confien que els conreus que hi ha a la zona actuïn de tallafoc.

De fet, es demana als pagesos que llaurin d'emergència diversos camps de la zona perquè el foc ja ha saltat el riu Ter i es podria dirigir cap al massís de les Gavarres. Els Bombers han muntat el seu Centre de Comandament d'Emergències a Camallera i a partir de les nou del vespre també s'ha demanat el confinament dels pobles de Jafre, Colomers i Sant Llorenç de les Arenes.


Fins a 47 dotacions dels Bombers de la Generalitat treballen en l'extinció del foc, que segueix sense control i ja ha cremat una superfície aproximada de 60 hectàrees de vegetació forestal i agrícola. Els Bombers informen que no hi ha cap dotació aèria a la zona perquè ja és de nit però igualment no hauria pogut volar per culpa de la tramuntana, que bufa molt fort, amb ràfegues de gairebé 60 km/h i que empeny les flames en direcció sud.

En aquests moments, i segons els Bombers de la Generalitat, l’incendi ha cremat ja unes 80 hectàrees de vegetació agrícola i forestal. Els Mossos d’Esquadra han evacuat dos masos del nucli de Pins (dues persones en total) i vuit cases del carrer Comerç, a Colomers (en total, 13 persones). Cap d’elles ferida.

El Servei Català de Trànsit manté tallades dues carreteres: la GIV-6232 (que uneix Vilopriu i Colomers) entre els quilòmetres 2 i 2,5, i la GI-634 (que connecta Colomers amb Jafre), entre els punts 0 i 9. Per la seva banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha activat 4 unitats de retén, que té repartides entre Vilopriu, Colomers, Camallera i Verges; hores d’ara, però, no han hagut d’atendre a cap persona.

Aquest passat estiu, a mitjans d'agost, un incendi va cremar 14 hectàrees de terreny en una zona propera, al nucli de Valldavià, a Vilopriu.

Activat l'INFOCAT
 

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Vilopriu, en el que s’han hagut de prendre mesures d’autoprotecció de la població, com el confinament dels veïns de les poblacions de Jafre, Colomers i Foixà, així com l’activació de la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC) i els seus tècnics de la unitat logística de Protecció Civil de la Generalitat per a funcions de Centre de Comandament Avançat (CCA) de l'emergència.
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 165 trucades relacionades amb l’incendi de Vilopriu. En aquest moments hi ha tres vies tallades: GIV-6232 (pk 2-2.5) / GI-634 (pk 0-9)
 
La Creu Roja ha activat un dispositiu  amb mantes i avituallament per a 30 persones al pavelló de Sant Jordi Desvalls.