Santa Coloma de Farners recorre als tribunals per frenar la MAT

L'ajuntament presentarà un contenciós administratiu contra la declaració d'utilitat pública de la línia

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners està decidit a esgotar totes les vies legals que els permetin frenar, modificar o, idealment, aturar el projecte de la MAT. El consistori ja va presentar un recurs d'alçada contra la declaració d'utilitat pública de la MAT. Un recurs que, en data 16 de setembre, la direcció general de Política Energètica i Mines de l'Estat va desestimar. 

Ara, el consistori ha decidit fer un pas més i elevar aquest recurs als tribunals. Segons ha explicat l'alcalde, la intenció és presentar un recurs contenciós administratiu contra la mateixa declaració d'utilitat pública. Abans, però, cal que el ple doni suport a aquesta decisió. Per això, en el ple d'aquesta nit s'ha inclòs un punt on es demana als grups que donin suport a la decisió del govern municipal de presentar aquest recurs als tribunals.

Segons l'alcalde, Antoni Solà, ja hi ha acord perquè el punt prosperi i els serveis jurídics municipals ja treballen en la redacció del contenciós, que es presentarà aquesta setmana. Si el jutjat contenciós decideix estimar el recurs, l'alcalde considera que seria un pas important per poder guanyar temps i influir per modificar el projecte.

L'alcalde assegura que se senten "enganyats" perquè l'Estat havia justificat la necessitat de la MAT amb l'arribada del tren d'alta velocitat i que s'ha demostrat que el TAV s'ha posat en servei sense que la línia estigui feta. A més, ha assegurat que no s'han volgut estudiar altres opcions com el soterrament o l'aprofitament d'infraestructures existents per reforçar el subministrament. "No estem d'acord amb aquest model que ens volen imposar, creiem que han anat a buscar la solució fàcil que ens acabarà trinxant un paisatge que tant ens estimem", ha manifestat. A més, sosté que el model energètic de la MAT "posa en risc la salut" i va en detriment d'energies renovables com la biomassa, que el consistori vol potenciar.

"Pensem arribar fins al final, quan les torres estiguin posades també pressionarem perquè les desmuntin", ha alertat l'alcalde, que calcula que al terme municipal de Santa Coloma Red Eléctrica instal·larà una quinzena de torres. Solà també ha avançat que un cop coneguin el projecte constructiu del tram que els afecta presentaran al·legacions al ministeri.