La millor gastronomia catalana s'aplega a Olot

La segona edició de la Fira Orígens preveu superar els 20.000 tiquets de tastets venuts

Pintxos de patates d'Olot, carn de poltre de muntanya del Ripollès, fideuada de bolets, melmelada de gintònic, xai lletó, xocolata, vins de DO catalanes, cerveses artesanes o ratafies.

Noranta petits productors d'arreu de Catalunya ofereixen tastets dels seus millors productes a la segona edició de la Fira Orígens d'Olot. Al llarg del cap de setmana, els visitants poden comprar tiquets que després bescanvien per algun tastet. Els organitzadors esperen superar enguany els 20.000 tiquets venuts de l'any anterior. El coorganitzador de la fira, Pep Palau, ha detallat que l'objectiu d'Orígens també és donar a conèixer els petits productors agroalimentaris catalans que elaboren productes de gran qualitat.

És una fira jove, que tot just arriba a la segona edició. Tot i això, Palau ha assegurat que estan "molt satisfets" amb la resposta dels visitants. "Es viu un autèntic ambient de mercat, amb persones que venen a provar coses i a comprar", ha afirmat Palau. La primera edició es va tancar amb 20.000 tiquets de tastets venuts, una xifra que enguany esperen igualar o superar.


La Fira Orígens es presenta com "la cita imprescindible dels aliments catalans de qualitat". El requisit indispensable per als expositors és que tots i cadascun d'ells siguin petits productors de productes agroalimentaris de qualitat. L'objectiu, ara al públic, és que puguin aprendre de les sessions de cuina en directe que fan reconeguts cuiners, tastar els millors productes de proximitat que ofereixen els expositors i comprar directament al productor.

Pep Palau ha destacat que la Fira Orígens s'està convertint en l'espai ideal perquè els petits productors que mimen el producte puguin donar-se a conèixer al gran públic, perquè sovint tenen dificultats per comercialitzar els seus productes. "Amb la situació actual de crisi, veure que venen milers de persones i que la fira funciona, ja és un èxit", ha afirmat Palau que ha agraït a l'Ajuntament d'Olot que hagi apostat, de nou aquest any, per repetir experiència i fer la segona edició de la Fira Orígens.

En total, al recinte Firal hi ha noranta productors de productes ben diversos, un 25% més que en la primera edició. Els estands tenen una part de botiga, per venda directa, i una altra amb els tastets que ofereixen als visitants. Amb l'entrada de 5 euros, els visitants aconsegueixen cinc tiquets que poden bescanviar per tastets; ja sigui menjar o beure. Si volen més tiquets, poden comprar-ne sis més per 3 euros.

Entre els estands més innovadors hi ha el del primer productor d'Stevia de l'estat espanyol. Ferran Hortal ha explicat que arran d'un treball que va fer sobre herbes aromàtiques es va interessar per l'Stevia. Aleshores era encara una planta desconeguda. Fa tres anys es va decidir a conrear-la i a obrir una botiga a Manlleu per comercialitzar els productes. Aquest any ja ha plantat 6.000 plantes. L'Stevia és un edulcorant natural 300 vegades més dolç que el sucre però apte, per exemple, per a diabètics. Amb la planta, Hortal fa melmelades, xocolata o infusions.

Carns, embotits, formatges, foie o melmelades al costat de licors de diversos tipus, ratafia, vi, cerveses o infusions. Una altra proposta innovadora és, per exemple, la d'Aromis de la Conca, que fa productes amb safrà, com formatge de vaca, formatge de cabra o un oli d¡oliva de la DO Siurana amb safrà i taronja. Entre les propostes de carn, la carn de poltre de muntanya del Ripollès o la recuperació d'una raça ripollesa de xai, el xai lletó.

Visita la galeria d'imatges de la fira.