Temporada rècord de creuers a Palamós i Roses amb 43 escales i 31.000 passatgers

El creuer Crystal Serenity ha arribat avui a Palamós amb 888 passatgers

Les expectatives pel 2014 de l’activitat de creuers a la Costa Brava i les Terres de l’Ebre són de fort creixement, ja que es preveuen 63 escales de creuer i uns 46.000 passatgers. L’activitat de creuers té un paper clau en el turisme i l’economia del país, i aquestes xifres positives ajudaran a generar ocupació i riquesa al conjunt del territori.
 
Així, els ports de Palamós i Roses preveuen 57 escales de creuer, amb un increment del 32%,  i 45.000 passatgers, augmentant el 45%, respecte a la temporada 2013. Concretament, el port de Palamós preveu el 2014 assolir 40.000 passatgers, incrementant un 33% respecte al 2013, i igualar les 38 escales d’aquest any. Per la seva banda,  el port de Roses preveu  l’any vinent un creixement espectacular amb 19 escales de creuer i 5.000 passatgers, quadruplicant així els resultats de 2013.
 
A més, el port de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, s’estrenarà com a port escala de creuers amb 6 escales i la visita d’un miler de passatgers.
 
3 MEUR d’impacte econòmic
 
L’estimació de l’impacte econòmic que deixen 46.000 passatgers i el 50% de la tripulació que desembarca durant la temporada 2014 entre la Costa Brava i les Terres de l‘Ebre és de 3 MEUR. Segons l’informe de la CLIA EUROPE (associació de navilieres europees) sobre les aportacions del sector de creuers a Europa, incloent excursions, restauració, compres, transports i prestacions de serveis.
 
Balanç de creuers 2013 als ports de la Costa Brava
 
Els ports de Palamós i Roses clouen la temporada de creuers 2013 amb 43 escales i 31.000 passatgers, incrementant un 39% el nombre d’escales i amb un 11% menys de passatgers respecte a l’any anterior. Això ha suposat un impacte econòmic  de 2,1 MEUR en el territori i la seva àrea d’influència.
 
Aquests resultats són fruit de l’aposta de noves línies de creuer i la fidelització de  navilieres que tornen a la Costa Brava i que a més s’estrenen amb diferents vaixells de la seva flota. Així mateix, el 40% dels creuers d’aquesta temporada han estat de luxe amb menys capacitat de passatge, que han portat una tipologia de turista amb major poder adquisitiu. Aquest augment d’escales posiciona els ports de Palamós i Roses i la seva destinació turística amb força en el mercat creuerístic internacional a l’hora de captar noves línies de creuers i continuar fidelitzant les companyies que ja coneixen aquests ports.
 
Palamós bat un nou rècord amb 38 escales de creuer
 
La temporada 2013 de creuers del port de Palamós, que clourà el pròxim dissabte 9 de novembre el vaixell Horizon, es tanca amb 30.000 passatgers i 38 escales, convertint-se així en la millor temporada de la història del port en nombre d’escales. Aquest increment referma la consolidació del port de Palamós i la seva destinació turística en la Mediterrània occidental.
 
El perfil dels creueristes ha estat en un 64% turistes britànics, un 16% francesos, 11% nord-americans, 3% alemanys , 2% australians i 1,5% canadencs, entre d’altres. Destaca l’increment del passatger nord-americà en un 10% respecte a l’any passat i el gran augment dels turistes francesos amb el creuer Horizon.
 
Pel que fa a companyies de creuers que han visitat Palamós destaca la Thomson Cruises (10 escales), Seabourn Cruises (9 escales),  Pullmantur (3 escales), Crystal Cruises (3 escales) i Fred Olsen, Wind Star i Star Clippers, amb 2 escales cadascuna, entre d’altres. De fet, Thomson Cruises i Seabourn Cruise Line són les navilieres amb major presència al port baixempordanès des de fa una dècada.
 
Es continua desestacionalitzant l’arribada de creuers al port de Palamós. Aquest any la temporada ha durat vuit mesos, d’abril a novembre. L’afluència més gran de creuers s’ha produït el mes de maig amb 7 escales, els mesos d’agost i octubre han rebut 6 escales cadascun i el mes d’abril 5.
 
El 73% dels passatgers que han vingut a Palamós s’han quedat a la destinació mentre que el 27% restant han realitzat excursions organitzades arreu del territori. Els tours turístics més sol·licitats han estat Barcelona, Tossa de Mar, Girona, Figueres i les poblacions medievals de Pals i Peratallada.
 
Roses estabilitza l’activitat creuerística
 
Durant la temporada 2013 el port de Roses ha rebut cinc escales de creuer i un miler de passatgers, mantenint el nombre d’escales i passatgers similar a l’any passat. Aquestes xifres continuen situant Roses com a port escala de creuers a la Costa Brava i donen estabilitat a l’activitat creuerística del port.
 
El 2013 han visitat Roses tres companyies de creuer Seabourn Cruise Line, que ha tornat per segon any consecutiu des que han començat les temporades estables de creuers, i  l’Star Clippers i l’Ocean Nova que han vingut al port rosinc per primera vegada.
 
El perfil dels turistes de creuer que han visitat Roses aquesta temporada ha estat majoritàriament francès, seguit del nord-americà i l’australià. Destaquen els tours turístics realitzats per aquests passatgers a Empúries, Figueres i Cadaqués.
 
El Crystal Serenity de nou a Palamós
 
El luxós creuer Crystal Serenity ha fet avui la penúltima escala de la temporada del port de Palamós. El creuer ha arribat a les 8.00 h procedent del port de Monte Carlo (Mònaco), i preveu salpar a les  18.00 h cap al port de Barcelona.
 
El vaixell porta a bord 888 passatgers, principalment nord-americans, seguits dels japonesos, britànics i canadencs, entre d’altres. S’estima que aquests turistes  visitaran diferents punts de la demarcació, com ara Girona, Tossa de Mar, Figueres i les rutes medievals de Pals i Peratallada.
 
El Crystal Serenity pertany a la companyia americana Crystal Cruises, una naviliera que va iniciar les escales a Palamós l’any passat.