Pere Arpa reobre Can Gelada amb una cuina catalana actualitzada i de proximitat

El xef banyolí aposta per la llenya i la brasa per oferir plats tradicionals revisats

El xef banyolí Pere Arpa obre el restaurant Can Gelada, situat a Riudellots de la Creu (Pla de l’Estany) i que reobre les portes dos anys i mig després de tancar per jubilació dels anteriors propietaris. Arpa agafa les regnes d’aquest establiment i ho fa amb la voluntat d’oferir una revisió actualitzada de la cuina catalana, amb la brasa, la llenya i els ingredients de proximitat com a eixos més destacats.

La cuina de qualitat i proximitat és protagonista de l’oferta gastronòmica d’aquest projecte, que compta amb un ampli ventall de receptes catalanes tradicionals adaptades a les tècniques, tendències i gustos actuals.

Arrossos, guisats, cuina a la cassola, carn, ‘platillos’ i també peix estan presents a la renovada carta de Can Gelada, que té com a tret diferencial que bona part dels seus plats es cuinen amb llenya. Pere Arpa es basa en les arrels d’aquest establiment, que en els seus inicis apostava per cuinar el xai i el cabrit a la brasa, però ho fa adaptant-se als nous temps per oferir una cuina de carn de caça que té cura del producte de proximitat amb la brasa com a pilar principal.

El restaurant està obert tots els migdies, excepte el dimecres. També hi ha la possibilitat de sopar-hi els divendres i els dissabtes al vespre. Ofereix un menú entre setmana i també una carta amb una variada oferta gastronòmica. Disposa d’una sala gran on hi caben uns 35 comensals, a part d’un reservat. També hi ha una terrassa, amb capacitat per a unes 20 persones.

Pere Arpa explica que “a Can Gelada apostem per una visió més personal del que és la cuina catalana. És un espai on cuinem molt amb llenya i en el qual qui ens visita pot trobar-hi menjars fets a la cassola, arrossos i molta brasa, entre d’altres plats”.

Manifesta que “mai he estat un cuiner que ho basi tot a la innovació ni que s’hagi dedicat constantment a experimentar. El que pretenc aquí és fer una revisió actualitzada de la cuina de proximitat a partir d’aquells plats que podem elaborar amb aliments del nostre entorn. Tenim molt present com s’ha cuinat fins a dia d’avui, recordant com cuinaven les nostres àvies. Però agafem els coneixements d’aleshores i els adaptem als temps actuals, al tipus de cuina que hi ha ara i als gustos més recents, que són una mica més lleugers”.

Amb la determinació que Can Gelada sigui “un restaurant a l’abast de tothom” pel que fa als preus, a l’oferta gastronòmica i també a la manera de cuinar, Pere Arpa destaca la presència de productes de proximitat, encara que subratlla la importància de la qualitat com a tret diferencial.

“Aquesta ha estat sempre una de les meves prioritats. Faig servir els productes del territori, però sempre i quan aquests siguin de qualitat. No només oferim una cuina territorial perquè no volem estar lligats de mans i peus. Treballem amb matèries primeres d’aquí, com peixos i carns, o els aliments que calgui. Però si necessitem un ingredient concret i no el tenim a l’abast, l’anirem a buscar on calgui per garantir-ne la qualitat”.

Sobre Pere Arpa

Pere Arpa va començar a dedicar-se a la cuina a l’Hostal Mas Ferrer, el negoci familiar. Després va viure una etapa de formació i aprenentatge al costat de cuiners referents del sector: va treballar amb Joan Piqué a Cal Rei, al costat de Toni Sala a la Fonda Sala i amb Martín Berasategui al Bodegón Alejandro de Sant Sebastià. Va iniciar la seva primera proposta en solitari quan va obrir El Rebost d’en Pere, el primer establiment en propietat.

Posteriorment va inaugurar Ca l’Arpa i durant 14 anys va ser reconegut amb 1 estrella Michelin i amb 2 sols de la Guia Repsol fins que va tancar, el 2021. Va ser responsable de les cuines del Mas Lazuli de Pau i de l’hotel Villa Gala de Cadaqués, i va participar en la posada en marxa del restaurant GiGi de Figueres, a part d’esdevenir el xef executiu de Casa Anamaria, Hotel&Villas, un hotel – restaurant boutique de 4 estrelles situat en una masia del segle XIV a Can Motes d’Ollers, a Vilademuls (Pla de l’Estany).