Detecten onze anys d'irregularitats en pagaments i obres a l'Ajuntament de Vidreres

Dos arquitectes municipals van estar cobrant del consistori mentre facturaven projectes a través del seu despatx

Un informe de l'Oficina Antifrau posa de manifest irregularitats a l'Ajuntament de Vidreres (Selva) des del 2000 fins al 2011. Segons conclou la investigació, durant aquest període, dos arquitectes municipals -l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, i Jordi Llinàs- van estar cobrant del consistori mentre facturaven projectes a través del seu despatx.

Tot plegat, es donava amb el vistiplau del llavors secretari municipal, Tomàs Soler, que, segons Antifrau, és l'administrador del mateix bufet d'arquitectes.

La investigació també detecta que Soler va deixar l'ajuntament al 2007 per marxar a Castell-Platja d'Aro, tot i que va continuar cobrant 1.200 euros al mes per assessorar l'Ajuntament de Vidreres.

Un informe d'octubre de 2013 de l'Oficina Antifrau ha destapat diverses irregularitats a l'Ajuntament de Vidreres entre els anys 2000 i 2011. Per una banda, la investigació determina que l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, va estar contractat per l'ajuntament des del febrer del 2001 i fins el març del 2012 i que, durant aquest període, també va rebre pagaments per obres encarregades al seu despatx. "El senyor Lluís Lloret i Quer va cobrar de l'ajuntament per una doble via en determinats períodes temporals: contracte laboral i prestació de serveis professionals", recull l'informe, que determina que aquí hi ha una clara incompatibilitat. 

Aquesta mateixa situació també es va produir amb un altre dels tècnics municipals, l'arquitecte Jordi Llinàs que, també contractat pel consistori, era soci de despatx de Lloret. Aquesta incompatibilitat que denuncia Antifrau es va donar amb el vistiplau del llavors secretari municipal, Tomàs Soler, que en aquella època era administrador de la mateixa societat de Lloret i Llinàs. "No cal oblidar que el senyor Tomàs Soler participa en tots els expedients com a secretari-intervenor o com assessor jurídic (...) i no podem oblidar que existeixen relacions personals i professionals prou evidents que justifiquen aquest interès personal", alerta Antifrau.

En l'informe d'Antifrau es recullen alguns dels honoraris que va cobrar l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, a través de la seva empresa mentre treballava contractat per l'Ajuntament de Vidreres. Per exemple, 19.596,24 euros en concepte d'honoraris pagats a Lluís Lloret i Jordi Llinàs al gener del 2008 per la construcció de la biblioteca o els honoraris de les obres de la caserna de la Guàrdia Civil, el febrer del 2010, que van ser de 10.370, 21 euros.

Jordi Llinàs i Lluís Lloret van deixar de treballar per l'Ajuntament de Vidreres al març del 2012. En aquell moment, ja hi havia diversos informes del Consell Comarcal, la Diputació de Girona i també del Síndic de Greuges que alertaven d'aquestes incompatibilitats.

Segons Antifrau, l'alcaldessa socialista Ruth Rosique coneixia aquesta situació però justificava aquesta pràctica per motius econòmics. Rosique va al·legar que feia molts anys que es feia d'aquesta manera perquè eren més "econòmics" per al consistori els honoraris que cobraven aquests tècnics municipals a través de les seves empreses que no pas haver de contractar a un tècnic extern. "Els motius econòmics van passar per sobre de la legalitat", assegura Antifrau a l'informe.

El secretari cobrava de dos ajuntaments

D'altra banda, la investigació d'Antifrau també detecta una altra irregularitat protagonitzada pel secretari municipal. Tomàs Soler tenia plaça a l'Ajuntament de Vidreres però va marxar en comissió de servei a Castell-Platja d'Aro al 2007. No obstant això, va seguir cobrant del consistori 1.200 euros per fer sis hores setmanals de tasques d'assessorament en intervenció i tresoreria durant tres anys.

L'any 2007, quan va marxar Soler, l'ajuntament va nomenar una altra funcionària per ocupar el seu càrrec. Segons Antifrau, en aquell moment l'ajuntament sabia que aquella persona no estava prou capacitada però la va nomenar "de manera intencionada i sense seguir el procediment reglamentari establert" i només va estar al càrrec un dia. D'aquesta manera, va poder justificar que calia que algú fes aquesta feina i va contractar com a assessor extern Soler. 

El fet que Soler cobrés durant tres anys no només de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro sinó també del de Vidreres suposaria, per Antifrau, poder exigir responsabilitats comptables que s'haurien de comunicar al Tribunal de Comptes.

Antifrau ha donat un mes a l'Ajuntament de Vidreres perquè remeti un informe a l'oficina amb els contractes i les factures que justifiquen els pagaments fets a Tomàs Soler a partir del 2007 -quan va marxar a Plata d'Aro però seguia contractat com a assessor jurídic-, i que informe si pensa portar el cas al Tribunal de Comptes. També demana al consistori si pensa obrir expedients disciplinaris per les incompatibilitats a Tomàs Soler i a Lluís Lloret.