27 productors de Lleida participaran a la Fira Orígens d'Olot

Ho faran sota la coordinació de Gustum

El projecte de cooperació Gustum, liderat pel Consorci Leader Urgell - Pla d'Urgell, ha organitzat i coordinat la presència de fins a 27 productors de les comarques de Lleida a la Fira Orígens, d'Olot, que tindrà lloc el proper cap de setmana. La fira, que arriba a la segona edició, està dirigida a promoure els productes locals, artesans i de qualitat i és previst que hi participin una setantena de productors d'arreu de Catalunya.

Tot i que l'oferta de productes que arribaran des de Lleida és molt variada, predominaran els formatges, el vi i també l'oli d'oliva. Tots estaran a la fira sota el mateix ''paraigua'' de promoció però mantenint la seva imatge i personalitat. El projecte Gustum ha establert el contacte amb els productors, els facilita equipaments i subvenciona la meitat de cost de cada espai individual, així com les sessions demostratives de producte.

El president del consorci, Francesc Fabregat, ha destacat que la presència dels productors en una fira com la d'Olot és important, sobretot, per tal de donar-se a conèixer entre el món de la restauració. Fabregat també ha instat als consumidors que a títol individual consumeixin aquests productes, tot i que ha remarcat que la tendència dels darrers anys ja n'apunta un cert creixement.

Per la seva part, la vicepresidenta del consorci, Rosa Maria Mora, ha destacat que en uns moments de crisi hi ha una sèrie de productors locals amb ''moltes ganes de tirar endavant'' i que aquest tipus de productes, fins fa poc no se li donava cap tipus de valor mentre que ara el seu poder està incrementant de forma considerable. Dels 27 productors que van a Olot, 12 són de l'Urgell i el Pla d'Urgell.

Durant els dos dies de fira, a més a més de poder conèixer els productes, els assistents tindran l'oportunitat d'assistir a tastos i sessions de proximitat. Se'n farà tres, guiats pels xefs de Fogons de Forès, Albert Marimon (millor cuiner de l'any) i David Moreno. Sota el nom de 'Degusta Gustum', elaboraran plats amb tots els productes lleidatans presents a la fira. A les presentacions també intervindran els productors, que n'explicaran l'elaboració i quines qualitats tenen.