El New York Times dedica dos articles en una setmana a la Costa Brava

Els textos destaquen el paisatge, la gastronomia i l’empremta de Dalí

La Costa Brava s’ha convertit aquests dies en epicentre mediàtic internacional gràcies a la publicació de dos reportatges al New York Times en només una setmana. El primer, a l’edició diària, ofereix una guia pràctica i detallada per gaudir d’un cap de setmana en aquest tram litoral gironí. El segon, publicat a la New York Times Magazine, adopta un to més reflexiu i experiencial, amb les veus de creadors, restauradors i artesans que viuen i treballen en aquesta franja de costa mediterrània.

En el text publicat al diari, el lector es troba amb una proposta de recorregut que combina natura, patrimoni i gastronomia. El punt de partida és Cadaqués, poble estretament vinculat a la història artística i cultural de la regió. Allà, Dalí hi va viure i Marcel Duchamp hi jugava escacs a la terrassa del Bar Marítim, mentre que Gabriel García Márquez va immortalitzar l’ambient en un relat. El reportatge suggereix també conèixer botigues de moda i establiments gastronòmics innovadors, com l’Oli Bar, així com fer parada al Museu Casa Dalí de Portlligat, on el geni surrealista va crear el seu univers personal ple d’objectes excèntrics i estances laberíntiques.

El recorregut continua cap al sud amb una visita a l’Escala, epicentre de les anxoves de renom internacional, i a la platja de Sa Riera, punt d’inici del Camí de Ronda que permet descobrir cales amagades i miradors espectaculars. A Begur, les cases indianes recorden el retorn dels emigrants que van fer fortuna a Cuba i van construir-hi luxosos habitatges. El punt final del recorregut proposat pel diari és als jardins de Cap Roig, un espai botànic i patrimonial amb vistes sobre el mar i una història que combina romanticisme i arquitectura.

El segon article, publicat a la New York Times Magazine, amplia la mirada i situa la Costa Brava en el mapa cultural i vital de molts creadors catalans. La periodista Kate Maxwell hi recull testimonis que expliquen com aquest territori ha estat i continua essent font d’inspiració.

La ceramista Caterina Roma remarca la riquesa del paisatge i la seva capacitat per estimular la creativitat, mentre que Nani Marquina revela les seves cales preferides i recomana espais íntims com La Bionda a Begur o el restaurant Talla a Cadaqués.

El pastisser Jordi Roca aporta la seva visió gastronòmica amb referències a clàssics com l’Hostal Empúries o el restaurant El Motel de Figueres, i Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, reivindica la connexió profunda entre l’obra del pintor i aquest territori.

L’article de la revista recorre també establiments històrics com la Hostal de la Gavina a S’Agaró, vinculada a l’elit cultural i social del segle XX, i espais emergents que combinen tradició i modernitat. A més de les recomanacions gastronòmiques, s’hi destaquen les possibilitats de descobrir la zona amb bicicleta, e-bike o fins i tot en barca, remarcant la importància del contacte amb el mar per comprendre l’essència de la regió. També hi ha un espai per al comerç local, amb botigues de ceràmica a la Bisbal d’Empordà, tallers artesans i dissenyadors que reivindiquen la identitat pròpia de l’Empordà i la seva connexió amb el Mediterrani.

Amb aquests dos reportatges, el New York Times transmet una imatge polièdrica de la Costa Brava: d’una banda, un destí turístic amb rutes i propostes concretes per a un cap de setmana, i de l’altra, un territori que continua sent font d’inspiració artística i cultural. Els textos remarquen l’empremta indissociable de Dalí, la presència d’una gastronomia reconeguda internacionalment i la combinació de pobles costaners, paisatges naturals i nuclis medievals que la converteixen en una destinació única al Mediterrani.