Girona viu unes fires multitudinàries i 'més segures que mai'

Baixen les intoxicacions etíliques, els comisos d'alcohol a menors, la venda il·legal i pugen els detinguts

L'Ajuntament de Girona ha volgut fer balanç de les Fires de Sant Narcís 2013, que van acabar diumenge. Segons la valoració global que en fan, han estat unes "grans fires" tant des del punt de vista turístic, de seguretat i també de participació. 

Segons dades de l'Oficina de Turisme, han augmentat un 70% les consultes a l'oficina de la Rambla i s'ha detectat major presència de ciutadans francesos. Pel que fa a la Fira de Mostres, s'ha arribat als 110.000 visitants, un 10% més que l'any passat. A més, segons ha destacat la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, l'enquesta que han fet entre els expositors mostra que un 77% estaria disposat a tornar a la fira l'any vinent, mentre que al 2012 només afirmaven que repetirien un 60%. Això fa creure que el seu nivell de satisfacció ha augmentat i que veuen la Fira de Mostres com una oportunitat de fer negoci, segons destaca la regidora. 

Cunyat també ha valorat positivament el canvi d'emplaçament de la fira d'artesania de Tots Sants ja que van decidir esponjar la zona de la Cort Reial traslladant part de les parades al carrer Santa Clara. Segons ha manifestat, hi va haver menys embussos de gent i les associacions de comerciants i també els paradistes ho han vist bé.

Per la seva banda, la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, ha destacat que hi ha hagut molta participació a totes les activitats programades. També ha remarcat el caràcter solidari de les fires i que gràcies al got solidari de les barraques s'han pogut donar 23.000 euros al Banc dels Aliments.

Unes fires més segures

Les dades facilitades pel regidor de Seguretat, Joan Alcalà, fan que l'ajuntament defensi que han estat unes fires "segures i tranquil·les". Les dades recullen que aquestes fires s'han hagut d'atendre 28 persones amb intoxicació etílica, de les quals quatre eren menors i dos d'ells van haver de ser traslladats a l'hospital. Si es comparen les dades amb fa cinc anys es comprova un gran descens, ja que al 2008 hi va haver un total d'atencions sanitàries per consum d'alcohol de 65, enfront les 28 d'aquest any.

El regidor de Seguretat, Joan Alcalà, ha destacat que s'ha fet especial incidència en el col·lectiu de menors i s'han organitzat diverses campanyes per prevenir el consum d'alcohol entre els joves. Segons Alcalà, aquest any s'ha detectat menys menors que van a la Copa amb motxilles a beure. Per una banda, només s'ha detectat dos casos de menors que van comprar alcohol a alguna barraca -la policia va fer tancar una barraca, mentre que l'any passat van ser tres- i només s'han requisat cinc ampolles, mentre que l'any anterior van ser quinze.

Aquest any també hi ha hagut un augment de les faltes al recinte de les fires, passant de les 91 de l'any passat a les 116. Alcalà ha reconegut que una part important són casos de pèrdues de mòbil que s'han denunciat però que també hi ha hagut diversos casos de robatoris d'aparells, especialment de gent que anava parlant per telèfon i algun lladre els hi ha tret de les mans. El nombre de detinguts també creix i passa dels deu als divuit.

Pel que fa a l'accidentalitat, a l'àmbit de fires hi ha hagut set accident (dos amb víctimes) mentre que l'any anterior n'hi va haver dotze. La grua ha retirat de l'àmbit de fires un total de 206 vehicles, mentre que al 2012 van ser 191 i al 2011 un total de 203. Alcalà ha explicat que han fet més incidència en aquest sector i que, en canvi, han baixat els serveis de grua a la resta de la ciutat ja que la voluntat és aconseguir que la gent no s'acosti fins al centre i usi els aparcament dissuasius.

Durant les fires, la policia local ha fet un total de 224 proves d'alcoholèmia a dins la ciutat, de les quals 19 han donat positiu i cinc també positives per consum de drogues. Per part dels controls fets pels mossos a vies interurbanes, s'han fet 672 proves i han donat positiu per alcohol 69 i dos per drogues.

El regidor de Seguretat ha indicat que pràcticament ha desaparegut la pràctica de la venda ambulant. Si al 2011 es van aixecar 20 actes, l'any passat van ser dotze i aquest 2013 només s'han detectat tres casos. "No és una percepció sinó un fet el que assegurem que la venda il·legal ha desaparegut", ha manifestat el regidor.

D'altra banda, s'han denunciat 115 persones per tinença o consum de drogues (l'any passat van ser 205) i onze per armes (al 2012 van ser 15). La policia local també ha aixecat acta per altres infraccions relacionada amb l'ordenança de civisme en 131 ocasions, cap d'elles però per consum d'alcohol a la via pública.