La DO Empordà preveu una verema ''normal'' després de ''tres anys de misèria''

Des del sector destaquen que ha plogut "el que tocava"

La DO Empordà preveu una verema amb una producció “normal” per la quantitat de vinyes que té, després de “tres anys de misèria” provocats per la sequera. Després que hagi “plogut el que tocava” els viticultors esperen collir entre 8 i 9 milions de quilos de raïm, que a més, és “d’una qualitat excepcional”.

D’aquesta manera, el sector recupera les xifres de producció “habituals” i deixa enrere uns anys en què la falta d’aigua ha fet minvar la quantitat del raïm. Ara bé, des del sector reconeixen que les calors de les darreres setmanes han obligat a començar la collita del fruit abans del que estava previst. Els productors assenyalen la fauna cinegètica com un dels “problemes principals” que tenen i que ha obligat a tancar alguns cellers.

I és que a diferència de les darreres campanyes, la pluviometria ha estat “bona i ha acompanyat els diferents estadis fenològics dels ceps”, tal i com assenyala el responsable de la comissió tècnica de la DO Empordà, Pau Albó. Tot plegat ha permès que tant les plantes com el raïm “s’hagin desenvolupat molt bé” i asseguri així una quantitat “òptima”.

Però Albó destaca que, a banda d’una quantitat normal pels ceps que té la DO, també ressalta la qualitat “excepcional” del raïm. “Treballem tot l’any perquè així sigui i la veritat és que fa molt bona pinta. Es trauran molt bons vins”, destaca Albó. Des de la DO expliquen que el calibre del fruit “és una mica més gran” però que no afecta la qualitat.

Un raïm sa

Però el sector està especialment satisfet per la “salut del raïm”. I és que els cellerers reconeixen que han hagut de treballar “de valent” per evitar els efectes del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i fa baixar la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. El responsable del celler Castelló Murphy de Rabós, Gabriel Castelló, explica que el 95% del raïm està sa i no té problemes.

“Tu has de veure que el raïm és ple, que no està sec i no hi ha taques ni atacs de podridures. I aquest any està sa”, celebra Castelló. Cal tenir en compte que en aquesta finca de Rabós han tingut uns darrers anys “complicats” per la sequera i l’afectació del míldiu que va provocar problemes de producció que van afectar-los.

La fauna cinegètica, un problema més

A banda de les condicions climàtiques i els fongs, un dels altres maldecaps que tenen els productors de vi de la DO Empordà és la fauna cinegètica. Tant els senglars, com els cabirols fan “destrosses” a les vinyes i això afecta directament la producció que puguin fer cada any, fins al punt que ha obligat a tancar alguns cellers.

Però si amb cabirols i senglars no n’hi hagués prou, Albó alerta que els ocells que es mengen i fan mal a la planta són cada vegada més habituals. Per això, demana més implicació per part del Govern, si bé reconeix que tenen converses constants per intentar mitigar els efectes de la fauna sobre les explotacions.

De fet, el Departament d’Agricultura ja va obrir la porta a implantar el pla de control de fauna cinegètica que s’està duent a terme al massís de Rocacorba a la zona de l’Albera per protegir les vinyes, de cara a l’any vinent.

Els aranzels no afecten

Des del celler Castelló Murphy també expliquen que ells no exporten als Estats Units i, per això, no s’han vist afectats pels aranzels de Trump, però sí que han notat que altres empreses han començat a buscar nous mercats per substituir el nord-americà. Cal tenir en compte, però, que la DO Empordà exporta unes 400.000 ampolles de vi l’any, que suposa un 8% de la producció a diferents mercats d’arreu del món. Als Estats Units només hi van 30.000 ampolles.