Les tanques de la plaça d'Europa de Girona desapareixeran al desembre

Adif inicia aquesta setmana els treballs per retornar a la normalitat l'anomenada "zona 0" de les obres del TAV

Aquest dijous dia 7 de novembre comencen els treballs de reposició a l'antiga plaça d'Europa, un dels punts de la ciutat que més ha canviat a causa de les obres del TAV. On abans hi havia un giratori, ara hi haurà vial amb quatre carrils i es recuperaran els espais de sota vies que havien quedat aïllats per tanques. 

Les obres obligaran a tallar la circulació de vehicles al passeig d'Olot -en el tram per connectar amb Emili Grahit-, des del dijous i fins passat el pont de la Puríssima. Durant aquests dies d'obres, els vehicles es desviaran cap a l'avinguda de Sant Narcís en sentit sud. Aquest tall és necessari per tal de construir el nou vial de la plaça d'Europa. En un primer moment, es preveu obrir al trànsit dos carrils (un per cada sentit) i completar els quatre carrils a finals de desembre.

El regidor delegat del Projecte Ferroviari, Carles Ribas, ha destacat que gràcies a aquestes obres de reposició al desembre ja podran desaparèixer les tanques que fa anys estan a tocar de les portes de negocis i habitatges, especialment molestes a la zona de Josep Maria Gironella.

Més treballadors per complir el calendari d'obres

Ribas ha destacat que Adif ha multiplicat per deu el nombre de treballadors destinats a les obres de reposició amb la voluntat de complir el calendari establert. Segons ha detallat, estan en licitació les obres que l'ajuntament ha tret a concurs per a les reposicions de Bisbe Sivilla i la plaça Montserrat. En el primer cas, s'hi ha presentat 32 empreses i al concurs de plaça Montserrat un total de 28. Properament està previst que s'adjudiquin els treballs, que podrien estar acabats en mig any. Aquestes són obres que pagarà l'ajuntament perquè no ha aconseguit que Adif se'n faci càrrec per considerar que no estan dins el perímetre d'afectació de les obres del TAV.

A banda d'aquestes dues obres i de la reposició de la plaça d'Europa, només queda pendent la recuperació de la llosa del parc Central. El regidor ha explicat que en els propers dies definiran una nova reunió amb representants del Ministeri de Foment per parlar d'aquest projecte, que encara no està tancat ni es coneix el cost. Segons ha avançat, la proposta que ha fet l'ajuntament ha Adif és "molt raonable" i considera que no hi ha d'haver complicacions per tal que tiri endavant. Ribas ha reconegut que és una zona extensa però que el projecte del consistori preveu sobretot enjardinament i que, per tant, és una obra econòmica. 

Segons els càlculs de l'ajuntament, tots els treballs de reposició de zones afectades per les obres del TAV han d'estar acabats, com a màxim, al juliol del 2014.