L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, oberta a rebre més matriculacions

El centre de Monells és un referent per a la formació en indústria agroalimentària

El sector primari és clau per la sostenibilitat del nostre territori. En un present marcat pel canvi climàtic i els seus estralls, la manca de relleu generacional en el sector de l’agricultura, la ramaderia i la pesca, i l’abandonament de la gestió forestal, cal posar les bases per assegurar-nos un futur millor. Això passa per incentivar els i les joves a formar-se en aquests àmbits en les Escoles Agràries (EA).

El Servei de Formació Agroalimentària (SFA), gestionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat (DARPA), és una referència en la formació i la professionalització del sector agroalimentari, forestal i rural. Aquesta xarxa pública compta actualment amb 15 centres formatius distribuïts arreu del territori català, cadascun amb una especialització pròpia.

El passat mes de maig va acabar el termini per la preinscripció per cursar estudis de cicles formatius de grau mitjà i superior a les Escoles Agràries catalanes, un procés que culminarà el proper 4 de setembre amb la formalització de la tercera i darrera tanda de matriculacions per al curs 2025-2026. Amb tot, encara hi ha algunes escoles que tenen places lliures, com és el cas, entre d’altres, de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, a Monells (Baix Empordà), o l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech, a Espiells (Alt Penedès).

L’EAA de l’Empordà és un centre de referència per a la formació en la indústria agroalimentària, especialment en la qualitat i els processos productius. L’escola imparteix el cicle formatiu de grau superior Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries, que prepara tècnics superiors capaços de gestionar i controlar processos de producció, implementar sistemes de qualitat i assegurar el compliment normatiu en la indústria alimentària.

El cicle consta de dos cursos acadèmics, un total de 2.000 hores de formació. Durant el segon curs, es pot fer la formació dual, que consisteix a realitzar part dels continguts del cicle formatiu en una empresa alimentària. En cas de no seguir l’itinerari dual, es fan pràctiques en empresa (Formació en Centres de Treball) i es duu a terme un projecte a l’escola.

Aquesta especialització és molt valorada pel sector, que requereix professionals qualificats per garantir la seguretat alimentària i la innovació en productes.

Per la seva banda, l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domènech combina formació tècnica amb enfocaments professionals especialitzats. Ofereix el cicle mitjà CFGM en Producció d’Oli d’Oliva i Vins, similar al de l’EA Gandesa, així com dos cicles formatius de grau superior: el CFGS en Vitivinicultura, que forma especialistes en gestió i innovació vitivinícola, i el CFGS en Màrqueting i Publicitat amb perfil professional enològic, que capacita professionals en la promoció i comercialització de productes vitivinícoles, integrant coneixements tècnics i estratègies de comunicació adaptades al sector.

Aquesta combinació fa que l’escola sigui un centre clau per preparar professionals completes i adaptats a les demandes actuals del mercat vitivinícola.

Tots els centres de la xarxa d’Escoles Agràries treballen coordinadament per optimitzar recursos, compartir coneixement i garantir una formació d’alta qualitat. L’oferta es caracteritza per una formació pràctica i personalitzada, en grups reduïts, professorat especialitzat, col·laboració amb empreses del sector i visites tècniques a explotacions i indústries agroalimentàries. A més, aquests estudis presenten un elevat índex d’inserció laboral, atesa la demanda creixent de professionals qualificats que expressa el sector.

Formació contínua i pràctiques a l’estranger

A banda dels cicles formatius, les Escoles Agràries desenvolupen una àmplia oferta de cursos de formació contínua i jornades de transferència tecnològica. L’any 2024, més de 8.700 alumnes van participar en aquests cursos.

A tot això s’hi suma el programa de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores, per a joves d’entre 18 i 40 anys que sol·liciten la incorporació a l’empresa agrària i l’ajut de primera instal·lació, així com el programa de Mentoria Oberta per acompanyar a persones de totes les edats en la seva inserció al sector.

A més, amb la recent designació de cinc agrupacions d’Escoles Agràries com a centres de formació professional integrada, s’amplia l’oferta educativa més enllà de l’FP inicial. D’aquesta manera, els centres poden oferir certificats professionals, una formació acreditada adreçada a persones que volen adquirir o millorar competències professionals específiques. Aquesta formació permet la requalificació (reskilling) o la millora de la qualificació (upskilling), adaptant-se a diferents moments i reptes de la vida laboral.

Finalment, i com a projecte de futur, les Escoles Agràries posen el punt de mira en la internacionalització dels estudis. Actualment, ja estan en marxa diversos projectes perquè l’alumnat pugui desplaçar-se a altres països a fer pràctiques o estades en empreses per conèixer altres realitats del món agroalimentari.