El Servei Històric dels Mossos d'Esquadra ja té més de 10.000 documents

També s'han recollit fotografies, uniformes, armes i multitud de peces sobre el passat del cos

Quan es pensa en els Mossos d'Esquadra, la imatge que sovint ve al cap és la d'una patrulla d'agents uniformats. Ja sigui fent un control de trànsit, atrapant un lladre o traslladant un detingut emmanillat a garjoles. Però allò que poca gent sap és que aquest cos fa més de 300 anys que existeix i que és la policia més antiga d'Europa.

Per anar reconstruint els retalls del seu passat, a finals del 2012 es va crear el Servei Històric dels mossos. I en només dotze mesos la quantitat de feina que s'ha fet és ingent. El seu fons compta ja amb més de 10.000 documents, fotografies i multitud de peces (com ara uniformes, banderes, armes o medalles) que abracen des del segle XVIII fins a l'actualitat. "El mosso estarà subordinat al seu cap i comandant en tot allò que se li encomani; serà modest, gens busca-raons i molt exacte en el compliment de les seves obligacions [...] Cap mosso podrà contraure matrimoni sense haver rebut permís del seu comandant, que per concedir-lo s'assegurarà de la qualitat honrada i els bons costums de la contraient".

Aquests són dos dels preceptes que recull el primer reglament dels Mossos d'Esquadra, que data del 1817. Aleshores ja feia gairebé un segle que el cos havia nascut -es va crear l'abril del 1719 i els primers mossos van ser a Valls i Cardona- però fins llavors encara no se n'havien recollit les regles per escrit.

Durant els seus 300 anys d'història, hi ha hagut moltes coses que han canviat dins els Mossos d'Esquadra. Com és evident, els uniformes s'han modernitzat. I d'anar armats amb matxets, ara els agents porten pistoles. Però allò que no ha variat és l'objectiu que va portar a crear els mossos: el de ser la policia de Catalunya.

"Evidentment, el cos sempre s'ha anat adaptant en resposta a les necessitats del moment històric i de la societat, però la seva missió era i és perseguir la delinqüència", explica el sotsinspector Fèlix González. Des de fa un any, ell és qui està al càrrec del Servei Històric dels mossos, que es va engegar el setembre del 2012 amb l'objectiu de recuperar i divulgar el passat de la policia catalana.

En només dotze mesos, la feina que s'ha fet és ingent. Durant aquest temps, el fons del Servei Històric compta ja amb més de 10.000 documents, fotografies, uniformes, armes, dibuixos, quadres i altres objectes. La gran majoria provenen d'arxius (del Govern o municipals) però també n'hi ha una part que han sortit de donacions fetes per particulars.

Els documents més antics daten del segle XVIII i tot el fons abasta fins a l'any 1984 (a partir d'aleshores, tot es guarda als arxius de la Generalitat). Sobretot, però, el gran gruix de tot allò que es troba al Servei Històric dels mossos correspon a dos períodes concrets: des del 1931 i fins al 1939 (Segona República i Guerra Civil) i a partir dels anys 70 (amb el retorn de les llibertats després del franquisme).

Retalls d'història

Cadascun dels objectes del fons és un retall de la història dels Mossos d'Esquadra, que permet anar-ne reconstruint l'evolució. "Per exemple, tenim memorials escrits durant la Guerra del Francès a Girona, on s'explica que hi va haver un mosso que va creuar fins a dues vegades les línies napoleòniques, formades per 15.000 soldats", precisa el sotsinspector.

O ja més recent, un altre llibre de servei recull la decisió que van adoptar els mossos del post de vigilància de Palautordera durant la desfeta de la Guerra Civil. "Van decidir que part d'ells es quedaven per mantenir la seguretat i evitar pillatges; i tres dies més tard, les tropes franquistes entraven al poble", explica Fèlix González.

Més enllà dels documents (la gran majoria, administratius) una altra part del fons que crida l'atenció són les peces que s'hi conserven. En total, aquí hi ha cap a dos milers d'objectes. Entre d'altres, un matxet reglamentari del 1851, un barret de copa d'un uniforme del 1931 (amb l'escarapel·la republicana) o plaques credencials d'aquesta època, que es van trobar ara fa pocs anys plenes d'òxid a les clavegueres del Palau de la Generalitat.

Tot aquest fons, a més, s'està complementant amb entrevistes fetes a familiars de mossos que expliquen les vivències dels seus pares i avis. "Es tracta d'història viva, de conèixer mitjançant els seus descendents com eren els agents que van viure durant la República i la Guerra Civil", concreta el sotsinspector.

Exposicions i recreacions històriques

Per donar a conèixer l'evolució de la policia catalana, el Servei Històric (amb seu a l'escola de Mollet del Vallès) ho fa mitjançant dues vies. La primera, les exposicions. Bé sigui la permanent que té Mollet, o bé les temporals que s'han fet arreu de Catalunya -actualment, a Girona- i per on hi han passat més de 15.000 persones.

La segona opció fa sortir la història al carrer. Mitjançant les recreacions que es fan a diversos llocs per commemorar batalles o bé en algunes fires, els agents passegen pels municipis enfundats en uniformes de l'època. Per exemple, a la commemoració dels setges napoleònics de Girona, de la batalla d'Avinyó (Bages) o a fires modernistes com la de Canet de Mar (Maresme).