Girona acull des d’aquest dilluns la 71a edició de l’International Congress of Meat Science anb Technology (ICoMST), un congrés mundial sobre la recerca en la indústria càrnia. Aquesta edició està organitzada per l’IRTA i és la segona vegada que la cita anual del món de la carn es fa a Catalunya. La primera va ser a Barcelona el 1998. Des d’aleshores, la investigadora de l’IRTA, Maria Font, detalla que “han canviat moltes coses” però segueixen repetint-se alguns temes com ara la qualitat del producte.
Font ha remarcat que en els últims anys es posa molt l’accent en la sostenibilitat i el benestar animal. De fet, aquest any l’eslògan escollit és ‘Real meat, real care’, que segons Font “posa l’èmfasi a la carn de veritat que es produeix amb respecte pel medi ambient i el benestar animal”. El congrés ha arrencat amb una xerrada on s’ha posat de manifest “la importància de menjar carn” sobretot per a nens, dones embarassades i gent gran. Ho destaquen per l’aportació de proteïna que suposa.
Un consum creixent de carn
Malgrat tot, Font remarca que el consum de carn a escala mundial “està creixent”. El pollastre és el que més es menja, possiblement perquè és el producte més barat de produir i també el que té un menor cost en el mercat. L’IRTA atribueix l’increment de consum de carn a un augment de la població però també perquè molts països en desenvolupament han començat a menjar més carn del que feien fins ara.
Sobre l’aparició de creences ètiques que opten per no menjar carn animal, com ara el vegetarianisme o el veganisme, Font destaca que “tothom és lliure” i que ells respecten els seus motius. Malgrat tot, insisteix que la indústria està fent esforços per millorar les garanties de benestar animal i reduir el seu impacte ambiental. En aquest sentit, el congrés farà una taula rodona sobre el futur del sector, en què es tractaran el paper d’aquestes tendències.
Majoritàriament científics i investigadors
En aquest congrés gironí hi assisteixen mig miler de persones de 40 països diferents. Maria Font explica que un 80% dels assistents són científics i investigadors d’universitats, centres de recerca o de departaments d’innovació de la indústria. El 20% restant són empresaris del sector carni. Al llarg d’aquesta setmana es faran diferents ponències i taules rodones, però el programa (que s’allargarà fins divendres) es complementarà amb visites tècniques que es faran en granges i fàbriques vinculades al món carni.
El director general de l’IRTA, Josep Usall, explica que la indústria agroalimentària és la que té més pes en el sector industrial català i dins d’aquest àmbit, la carn és el que té més pes. Per aquest motiu ha reivindicat que el congrés es faci a Catalunya i concretament a Girona, una de les regions on la indústria càrnia té més pes.