La Rambla de Figueres acollirà per segon any consecutiu el Fòrum Gastronòmic Ciutat, certamen que creix en número d’expositors i amplia el seu horari respecte a l’anterior edició amb la voluntat de consolidar-se com una cita de referència al territori. Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 d’octubre. Amb un format de caràcter popular, té com a objectius principals apropar la gastronomia i els professionals d’aquest sector al públic en general i, alhora, donar valor a la cuina empordanesa.
Es tornarà a donar visibilitat a la gastronomia d’aquest territori i a la seva diversitat, des de productors fins a restauradors i negocis d’alimentació. Es faran demostracions culinàries, sessions gastronòmiques i concursos, mentre que augmenten les opcions de tast. Tornarà a comptar amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris, que aquest any estarà format per una trentena d’expositors. El Fòrum Gastronòmic Ciutat també vol formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar en valor la tasca dels agricultors i els proveïdors d’aliments.
Durant tres dies, Figueres serà l’escenari d’un programa farcit d’activitats que comptarà amb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. L’horari s’amplia respecte a l’edició del 2024. Començarà el divendres a partir de les 5 de la tarda i fins a les 11 de la nit. El dissabte tancarà a la mateixa hora, però començarà l’activitat a les 10 del matí.
El diumenge i últim dia del certamen, l’horari serà de 10 del matí a 5 de la tarda. Comptarà amb diferents espais, tots oberts al públic. Un dels escenaris estarà destinat a acollir les ponències principals amb restauradors i productors empordanesos. En un altre espai s’hi duran a terme presentacions de diferents productes del territori. Ambdós espais oferiran l’opció de degustar aquells aliments que s’hi presentin. S’hi suma una zona més extensa que estarà ocupada per una trentena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin i adquireixin productes variats com formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria. En aquest espai i a diferència de l’any passat, l’oferta de tast serà més àmplia. Els visitants tindran la possibilitat d’adquirir tiquets que es podran bescanviar per racions d’entre un ampli ventall d’aliments, el que permetrà dinar o sopar a la mateixa Rambla de Figueres.
L’edició de 2024, la primera que va acollir Figueres, va tenir lloc el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre i va congregar milers de visitants. L’esdeveniment va comptar amb la participació de 20 expositors i va oferir 12 sessions informatives i activitats paral·leles. Va servir per designar Maia Flequers com l’establiment que fa el Millor Brunyol de l’Empordà. Professionals de restaurants de renom com el Miramar, Motel Empordà, Hotel Duran i Empòrium, entre d’altres, van formar part d’un programa que va tenir com a pilars principals la cuina dolça, representada pels brunyols, les flaones de Figueres i els taps de Cadaqués; la cuina salada, amb presència dels arrossos i la llagosta del Cap de Creus; així com els formatges, els vins, el pa, les figues i el col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent. Un altre dels plats forts va ser el Dinar Dalinià cuinat i servit per l’Escola d’Hostaleria de Figueres amb la col·laboració de l’Associació d’Amics dels Museus Dalí, experiència que es repetirà aquest octubre.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona
El Fòrum Gastronòmic Ciutat és un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull. Es va posar en marxa el 2023 a la plaça de Catalunya de Girona, mentre que l’any passat es va traslladar a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia.
Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.
Aquest any va tenir lloc els dies 17, 18 i 19 del passat mes de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa. Nombroses ponències i simposis van compartir espai amb cuiners de renom internacionals com, entre d’altres, els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), Salvador, Joan i Màrius Jordà (Empòrium), Paco Pérez (Miramar) i Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols).
El Fòrum, que va comptar amb 150 ponents i va arribar als 180 expositors, més que l’any passat, va ser visitat per més de 13.000 persones. Centenars d’activitats i concursos van formar part del programa del certamen. L’any de la cuina catalana, el present i el futur dels professionals de sala, el nou projecte ALABRASA i la cuina clàssica i acadèmica en van ser els eixos principals.