Ja és oficial. La Ryder Cup 2031, el torneig que enfronta els equips europeus i dels Estats Units, es jugarà a la Costa Brava. Més en concret, a les instal·lacions del Camiral Golf & Wellness de Caldes de Malavella, que d’aquesta manera seguiran l’estela de Bethpage Black de Nova York (2025), Adare Manor a Irlanda (2027) i Hazeltine National a Minesota (2019) com a seus de la competició bianual.
Serà la segona vegada que el torneig es disputarà a l’Estat, després que el 1997 se celebrés a Valderrama (Cadis), on l’equip europeu capitanejat per Seve Ballesteros es va endur la victòria. Per a l’organització, això reconeix “l’aportació transcendental del golf espanyol a la història de la Ryder Cup”, perquè onze golfistes de l’Estat han representat l’equip europeu (la segona xifra més alta del continent tan sols per darrere d’Anglaterra).
Tot i que han transcendit pocs detalls de l’acord -en espera de la roda de premsa que s’ha convocat per divendres- l’organització de la Ryder sí que ha avançat que Estrella Damm es convertirà en la cervesa oficial del torneig del 2031. I que també serà el patrocinador principal de l’Estrella Damm Catalunya Championship, un torneig del DP World Tour que se celebrarà durant cinc anys a partir del 2026 (i que Camiral acollirà en les edicions del 2028, 2029 i 2030).
El director executiu de l’European Tour Group, Guy Kinnings, ha posat en relleu que la Ryder “és un dels principals esdeveniments esportius del món, que genera beneficis econòmics notables i una repercussió global per a la regió i el país que l’acullen”. “Per això, estem encantats de portar-la per primer cop a la Costa Brava i a Barcelona, i per segon cop a Espanya”, ha afegit.
Kinnings ha subratllat que l’acord que ha permès oficialitzar la candidatura “és fruit de mesos de converses productives” i ha agraït “la visió de futur i el compromís” de les administracions (Generalitat, Estat, Diputació de Girona i Barcelona Turisme). A més, el director també ha posat en relleu “el recolzament transcendental” que han rebut per part del sector privat.
Revulsiu i projecció
Coincidint amb l’anunci oficial, els representants polítics i institucionals també han subratllat el revulsiu i la projecció que suposarà la Ryder Cup 2031 a Caldes de Malavella. Per part de la Generalitat, el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha afirmat que acollir el torneig és “una aposta per la cohesió territorial del país i una oportunitat per atraure turisme de qualitat vinculat a l’esport, que generarà un impacte econòmic positiu a tot el territori”.
“Demostra que Catalunya, un cop més, té l’ambició màxima per posicionar-se a l’escenari internacional i acollir competicions de primer nivell”, ha afegit. Per la seva banda, el conseller d’Esports, Berni Álvarez, ha posat en relleu que totes les parts implicades en la signatura de l’acord “ens esforcem al màxim perquè els beneficis de la Ryder Cup arribin a tots els racons de Catalunya”.
“Hem definit un llegat social que es materialitzarà a través d’un programa integral amb iniciatives esportives i socials per promoure la pràctica del golf, fomentar la cohesió social, donar a conèixer els diferents camps i posar en marxa accions sostenibles”. “Sens dubte, és un dels esdeveniments esportius amb més impacte global, resultat d’un llarg i intens procés de negociacions que garanteixen un camí ferm cap a aquesta fita històrica”, ha afegit el titular del Departament.
Des de l’executiu espanyol, el president del Consell Superior d’Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha celebrat l’elecció del complex de Caldes de Malavella com a seu de la Ryder Cup. “A més de ser una de les competicions més prestigioses del calendari esportiu internacional, és també una plataforma per mostrar la capacitat d’Espanya per acollir amb èxit grans esdeveniments del segle XXI”, ha subratllat, posant en relleu que el torneig del 2031, conjuntament amb el que es va celebrar a Valderrama, “consolidarà” l’Estat “com a referent internacional en l’organització de grans esdeveniments esportius”.
El president del comitè executiu de Turisme de Barcelona, Jordi Clos, ha subratllat que la Ryder Cup 2031 referma “el paper” de la Ciutat Comtal “com a porta d’entrada a Catalunya i motor d’un turisme de qualitat, diversificat i sostenible”. I que la marca Barcelona és “un factor clau en el posicionament de Catalunya com a destí prèmium davant un públic global de qualitat”.
“Una oportunitat única”
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat que acollir el torneig és “una oportunitat única per a les comarques gironines i tot el país”. “Parlem d’un dels esdeveniments esportius amb més repercussió mundial, amb un gran impacte econòmic que no tan sols se cenyirà als dies de competició, sinó que abastarà els anys previs i posteriors”, ha dit Noguer, subratllant que per al Patronat de Turisme el golf és un producte estratègic que ajuda a combatre l’estacionalitat i incrementa la despesa turística.
Per la seva banda, els propietaris del complex Camiral Golf & Wellness, Denis i Catherine O’Brien, han destacat que acollir la Ryder Cup suposa “acomplir un somni” que oferirà “un llegat que perdurarà i es basarà en la reputació generada al voltant d’un dels esdeveniments esportius més importants del món”. Per últim, el president de la Reial Federació Espanyola de Golf, Juan Guerrero-Burgos, ha recordat l’impacte que ja va tenir el torneig de Valderrama -també, amb la construcció de camps de golf- i ha dit que “la unió de totes les institucions públiques i el suport de Camiral faran possible una altra Ryder Cup inoblidable el 2031”.
El complex de Caldes de Malavella va inaugurar-se l’any 1999 -aleshores, sota la marca PGA- i ara en fa disset va adquirir-lo l’empresari irlandès. Ha acollit l’Open d’Espanya del DP World Tour els anys 2000, 2009 i 2014; el Campionat de Catalunya de golf el 2022 i la fase final de l’escola de classificació del DP World Tour durant nou anys consecutius (entre el 2008 i el 2016).
Suport del Govern
Coincidint amb l’anunci oficial, el Govern ha aprovat aquest dimarts donar suport institucional a la celebració de la Ryder Cup 2031 durant el Consell Executiu. “Aquest esdeveniment, considerat una de les competicions esportives més prestigioses del món, reforçarà la posició de Catalunya com a referent internacional en l’àmbit de l’esport, el turisme i la sostenibilitat”, subratlla la Generalitat.
A més, el Govern també posa en relleu -com ja ha dit el conseller Álvarez- que el torneig incorpora “una dimensió social destacada” que es vol promoure. Per això, la Generalitat preveu dur a terme accions vinculades al programa ‘Golf a les escoles’, a més d’iniciatives per fomentar l’activitat física i l’esport entre infants, joves i col·lectius vulnerables (amb especial atenció a la inclusió, l’equitat i els valors educatius). Aquestes accions s’inscriuen en l’anomenat ‘Road to Ryder’ i en els ‘Esdeveniments Complementaris’ que acompanyaran el cèlebre torneig de golf.
Sostenibilitat
D’altra banda, el Govern també subratlla que un altre dels pilars clau de la candidatura catalana és el compromís amb la sostenibilitat. I que, per això, es promouran mesures com la reducció de la petjada de carboni, l’eficiència hídrica i energètica, l’ús de fonts renovables i una economia circular en la logística de l’esdeveniment.
L’acord de Govern aprovat avui autoritza el Departament d’Esports i l’Agència Catalana de Turisme la signatura del document de Principis d’Entesa Vinculants amb Ryder Cup Europe LLP, que estableix els termes per a l’organització de l’esdeveniment. El Departament d’Esports coordinarà les actuacions esportives i socials, mentre que l’Agència Catalana de Turisme i els departaments d’Economia i Hisenda i d’Empresa i Treball garantiran el suport financer i logístic necessari.
La Ryder Cup és una de les competicions esportives més prestigioses a escala mundial, i s’organitza de manera alterna a Europa i als Estats Units amb una gran capacitat d’atracció d’espectadors i impacte mediàtic. Les dades més recents mostren que l’edició de Roma 2023 va congregar prop de 270.000 espectadors, amb una audiència televisiva global i un impacte econòmic total de més de 260 milions d’euros (MEUR).