El Càntut supera els 2.000 enregistraments de cançons d'un centenar de pobles gironins

Els "caçadors" de melodies han gravat més de 400 ancians

El recull de cançons de tradició oral Càntut ha superat els 2.000 enregistraments. El cançoner, que es pot consultar en línia i en obert, recopila melodies gravades a més de 400 ancians d’un centenar de pobles de les comarques gironines. ‘Càntut. Cançons de tradició oral’ impulsa noves campanyes de recerca per fer créixer l’arxiu, contribuint així a preservar el patrimoni i la memòria de diverses generacions. En concret, el cançoner allotjat a www.cantut.cat consta de 2.023 cançons i 1.197 transcripcions a partitures. Darrere de cada gravació, s’hi amaguen petites històries quotidianes: la vida de qui la canta, el moment i la persona de qui la va aprendre, el relat que acompanya la cançó i, fins i tot, anècdotes del poble on es feia sentir.

El projecte treballa per recopilar i difondre les cançons de tradició oral a través de diferents vessants: arxiu, festival i produccions pròpies. L’arxiu ha superat aquest mes de juliol els 2.000 enregistraments, consultables en obert. El nombre d’informants és de 418, mentre que el de caçadors de cançons se situa en 126. Els enregistraments provenen de 102 municipis gironins.

La finalitat és oferir un arxiu etnomusicològic, obert i col·laboratiu, a disposició de tothom. També busca implicar escoles i comunitats locals en la difusió d’aquest patrimoni. El projecte continua en actiu amb treballs de camp en poblacions com Blanes, Maçanet de Cabrenys, Banyoles, Vilafreser, Arbúcies i Sant Joan de les Abadesses, on s’ha enregistrat el pastor Joan Piella, Pipa, que ha aportat peces com El mosso i el mal amo.

Càntut també fa una crida a recuperar cintes antigues de casset o vídeo que continguin cançons populars o tradicionals. Es poden fer arribar a través del correu cantut@cantut.cat. Per seguir donant vida al repertori oral, el projecte ja prepara la novena edició del Festival Càntut, que tindrà lloc del 14 al 16 de novembre de 2025 a Cassà de la Selva.