“És un pelegrinatge musical a Roma”. Així és com el director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha definit la proposta “única i excepcional” que portaran a la capital italiana de l’1 al 3 d’octubre. Ho faran de la mà del monestir de Montserrat amb motiu del mil·lenari i com a preludi del 40è aniversari del Festival de Peralada.
Durant tres dies, alguns dels espais més emblemàtics de Roma —com el Palazzo di Spagna, San Pietro in Montorio o la seu de l’orde de Malta davant el Fòrum Romà— acolliran concerts que posaran en valor la música catalana des d’una mirada “contemporània, arrelada i fidel al seu esperit”. Amb un pressupost de 200.000 euros, el festival culminarà amb un concert de l’Escolania i la soprano Sara Blanch.
“A on millor que a Roma, que tota ella ja és una peça d’art?”. L’abat de Montserrat, Manel Gasch, defensa així la capital italiana com el “millor escenari” per exportar la cultura catalana al món. Una ciutat que, segons ha dit, per a molts monjos de Montserrat és “una segona casa”.
D’aquesta manera, el monestir aprofita la celebració del seu mil·lenari i s’alia amb el Festival de Peralada per proposar una edició “única, irrepetible i excepcional” del festival gironí a Roma. “Volem honorar festival i mil·lenari”, ha explicat el director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà.
Sota el lema ‘De Terradellas a Vivancos’, la mostra, que tindrà lloc de l’1 al 3 d’octubre, proposa una programació que combina patrimoni i nova creació amb intèrprets que representen tant l’essència del festival com el talent emergent del país. Hi participaran formacions com Vespres d’Arnadí —referent en la interpretació del repertori antic i habitual del Festival—, així com propostes innovadores com Cantoría i Kebyart, que encarnen l’energia, el rigor i la creativitat de les noves generacions.
De la seva banda, l’Escolania de Montserrat tancarà el festival, el 3 d’octubre, al costat de la soprano Sara Blanch, artista estretament vinculada al Festival des dels seus inicis i amb una sòlida trajectòria internacional, especialment a Itàlia.
Paral·lelament, Montserrat també se suma a la celebració amb la conferència ‘Mil·lenari Montserrat: de Terradellas a Vivancos’ i la inauguració de l’exposició ‘Montserrat. Un millennio, una contribuzione benedettina nella costruzione dell’Europa’, al Palazzo della Cancelleria. Organitzada per l’Abadia i comissionada per Marc Sureda, aquesta mostra reforça la dimensió simbòlica del projecte i converteix Roma, durant uns dies, en capital de la música i la cultura catalanes.