Sonya Yoncheva clou el Festival de Peralada amb l'estrena de l'homenatge a George Sand

Els dotze concerts de la 39a edició han comptat amb una mitjana del 91% d'ocupació

La soprano Sonya Yoncheva ha tancat el Festival Castell de Peralada amb l’estrena del concert que homenatja l’escriptora George Sand. Yoncheva ha entrellaçat àries i cançons d’òpera amb fragments recitats de les obres de Sand. Ha estat la primera vegada que la soprano búlgara interpretava aquest programa en directe. Acompanyada de la pianista Olga Zado; han ofert peces com el ‘Nocturne op.9’ de Frédéric Chopin o la ‘Casta Diva’ de l’obra ‘Norma’ de Vincenzo Bellini. L’actuació de la soprano búlgara ha posat el punt final a la 39a edició. El director del certamen, Oriol Aguilar, ha destacat que el públic els ha fet confiança un any més i tothom “ha gaudit molt” dels dotze concerts, que han tingut una mitjana del 91% d’ocupació.

George Sand és el pseudònim que va triar l’escriptora, dramaturga i intel·lectual del segle XIX, Amandine Aurore Lucile Dupin. La soprano búlgara Sonya Yoncheva va quedar fascinada per ella i li ha dedicat el seu últim treball, ‘George’, que és també el títol del concert que ha conclòs la 39a edició del Festival Castell de Peralada.

Aquest divendres ha estat la primera vegada que Yoncheva interpretava aquest programa en concert i ho ha fet acompanyada de la pianista Olga Zado, la mezzosoprano Ekaterine Buachidze i la violinista Sara Balasch.

En una entrevista prèvia a l’actuació, ha destacat que ha triat Zado perquè “és una pianista de veritat, no només una acompanyant”. La soprano també ha revelat que quan va descobrir la història de Sand va quedar encisada amb la seva vida perquè la novel·lista “va accentuar amb la seva obra que les arts són importants al món per tenir una societat millor”.

Durant el recital ha combinat textos de Sand amb òperes i àries que han marcat la seva trajectòria. A través de la seva veu, la soprano ha obert una finestra al món de la intel·lectual, que va trencar els cànons socials del seu temps, defensant la llibertat i la passió a través de les seves obres.

George Sand va casar-se amb el baró Casimir Dudevant, però al cap d’uns anys el va deixar, i va tenir diversos amants i parelles. Dos dels quals, molt coneguts: Alfred de Musset i Frédéric Chopin. Per això al llarg del concert de la soprano s’han pogut sentir algunes de les seves respectives obres.

Així, ha ressonat a l’Església del Carme un fragment d’una carta que Sand va enviar a De Musset, els seus poemes ‘Nuit de décembre’ i ‘Ninon’, i la cançó ‘Ballade à la lune’ de l’opereta ‘Fantasio’ basada en l’obra d’Alfred de Musset. A més, han interpretat peces de Chopin com el ‘Nocturne, op.9’, i ‘Faible cœur’ i ‘Separation’, de l’obra ‘12 Mazourkes’.

Tampoc ha faltat una gran amiga de Sand: Pauline Viardot. De fet, va ser l’escriptora qui va recomanar a Viardot que iniciés els estudis de piano sota la batuta de Frank Liszt, a qui també coneixia molt bé la novel·lista. És per això que Yoncheva ha inclòs l’obra ‘Liebestraum’ de Liszt al recital que dedica a Sand. Com a comiat, la soprano ha escollit una de les àries més difícils del repertori líric: ‘Casta Diva’ de l’òpera ‘Norma’ de Vincenzo Bellini.

Yoncheva ha ressaltat que esperava que, quan acabés l’actuació, el públic “se’n vagi a casa pensant en aquesta dona, que la recordin”. “Perquè ella era tan important, i va inspirar molts artistes. Parlem de Chopin, de Musset, de Liszt, de Viardot… Imaginem només un minut tenir tots aquests amics a casa i que ells transmetin i creïn música per aquesta dona”, ha admès amb un somriure.

A les portes del 40è aniversari

El concert de la soprano ha posat la cirereta final a la 39a edició del Festival Castell de Peralada, que ha comptat amb grans artistes com Joyce DiDonato, Angel Blue o William Christie. També s’han pogut veure les estrenes absolutesHort/garden’ -ideat per Elena Terrats i Helena Tornero- i ‘Genius Loci’ -dirigida per Rafael R. Villalobos-. Sense oblidar la proposta de les germanes Katia i Marielle Labèque, ‘Le jardin féerique’; o el concert ‘Melodies compartides’ en commemoració del centenari de Conxita Badia.

En total han estat dotze espectacles amb un fil conductor: el fascinant món de l’art del jardí i els diversos significats del paradís. El director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilar, ha destacat que han “gaudit molt” d’aquesta edició i la prova és que el públic els ha fet confiança omplint el 91% de les localitats disponibles.

Pel que fa al futur auditori que ha d’acollir les actuacions del certamen, Aguilar no ha volgut donar detalls de si l’any vinent ja es podrà celebrar el festival en el nou equipament. “Ben aviat esperem compartir les propostes i els tempos, l’any vinent farem 40 anys, per tant, no serà un any normal, serà excepcional perquè són quatre dècades. En les pròximes setmanes anirem desgranant tot allò que passarà a casa nostra i fora de casa nostra”, ha exposat.