L’Ajuntament de Blanes (Selva) estrena el primer museu del municipi i l’ha dedicat a la ciutat que van fundar els romans al segle I abans de Crist. “Volem que les pedres ens expliquin el que era Blanes”, ha destacat l’alcalde, Jordi Hernández. El nou centre d’interpretació mostra alguna de les peces que s’han trobat al jaciment romà de la Penya dels Padrets. Per exemple, unes teules amb el nom ‘L-Satri’ que el cap de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes, ha definit com “el primer nom de blanenc conegut”. O també un fragment d’una llàntia que està decorada amb motius eròtics i que, segons Reyes, “probablement estava relacionada amb la zona d’oci que hi havia al voltant de les tavernes”. El museu obre portes aquest divendres a les set de la tarda.
Descobrir una de les ciutats romanes més desconegudes de Catalunya. Aquest és l’objectiu del nou centre d’interpretació que inaugura aquest divendres l’Ajuntament de Blanes. Es tracta del primer museu del municipi i l’han dedicat a Blandae -el nom romà de la vila-. “Volem que les pedres parlin, que ens expliquin el que era Blanes”, ha destacat l’alcalde, Jordi Hernández.
El cap de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Toni Reyes, ha exposat que els romans “van fundar Blandae entre els anys 70 i 80 abans de Crist”. “I, a partir del segle I, ja trobem restes de construcció romana”, ha concretat. La majoria de les peces que s’exposen pertanyen al jaciment romà de la Penya dels Padrets. Reyes ha indicat que, en l’àmbit historiogràfic, se sabia que havia existit, però s’havia excavat molt poc.
Per això han decidit crear un museu on s’aniran mostrant i relatant les descobertes i els coneixements que s’obtinguin de l’antiga ciutat romana i dels habitants que hi van viure. “Volem explicar quin paper va tenir Blanes, què en sabem de la Blanes ciutat romana i, alhora, lligar-ho amb les peces que anem trobant”, ha afegit Reyes.
Els romans funden Empúries cap a l’any 208 abans de Crist i “comencen la romanització del territori, amb la fundació de ciutats més o menys grans”, segons ha apuntat el cap de l’Arxiu Municipal. Reyes ha detallat que trien aquest emplaçament per la seva situació estratègica: “Es troba enmig de la costa catalana, té un port natural perquè els vaixells puguin arribar de tot arreu, i darrere no hi ha muntanyes. Tenen tota la plana del riu Tordera que els permet un accés directe cap a l’interior i cap a un enllaç amb la Via Augusta”.
Àmfores, llànties i estris
El nou museu, situat al centre històric de la vila, exposa diverses peces que permeten explorar com era la ciutat romana, quines eren les activitats comercials i econòmiques de l’època, a banda d’elements que formaven part de la seva vida quotidiana.
Per exemple, Reyes ha ressaltat que hi ha moltes àmfores, algunes de les quals servien per transportar el peix i d’altres, l’oli. “Sabem d’on provenien totes aquestes peces i ho ensenyem en un mapa perquè la gent pugui veure les seves rutes comercials”, ha assenyalat el cap de l’Arxiu.
Així mateix, hi ha moltes llànties, algunes amb “decoracions finíssimes”, i d’altres de curioses com la que mostra uns motius eròtics “magnífics”, segons Reyes. “Creiem que estava relacionada amb tota la zona d’oci que hi hauria al voltant de les tavernes”.
Un altre element interessant són unes teules que tenen una marca inscrita: ‘L-Satri’. “Creiem que era de Lucius Satrius, un petit comerciant terrissaire que, provinent de la Campània, es va establir aquí i va muntar un negoci de material de construcció. És el primer nom de blanenc conegut”, ressalta Reyes.
Més “turisme de qualitat”
L’alcalde ha destacat que aquest és el primer museu que s’obre a Blanes. S’inaugura aquest divendres a les set del vespre, i està ubicat al carrer Sant Bonós, molt a prop del jaciment romà de les Penyes dels Padrets. Els dos espais formen part del projecte ‘Blandae, ciutat romana’, que vol donar a conèixer el passat romà de la població.
La regidora d’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa, ha remarcat que, amb el nou equipament, volen “preservar i donar a conèixer el patrimoni blanenc” perquè els ciutadans i visitants puguin conèixer la història de la vila.
En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que la cultura “ha de ser el fil conductor perquè vingui més turisme de qualitat”. “Tenim un llegat històric molt i molt gran i el nou museu ens ha de servir per estar orgullosos del que és Blanes i perquè la gent de fora entengui com som i d’on venim”, ha conclòs Hernández.