La basílica de Sant Esteve d'Olot recuperarà la setmana vinent les imatges destruïdes el 1936

Dimarts es restituiran les de Santa Sabina i Sant Valentí

La basílica de Sant Esteve d’Olot recuperarà la setmana vinent totes les figures de la façana que es van destruir el 1936. Dimarts es restituiran les imatges de Santa Sabina i Sant Valentí, gràcies a la iniciativa de l’Associació Cultural Amics de Sant Esteve i del santuari del Tura que ha permès recollir els fons per crear les dues estàtues. La imatge de Santa Sabina s’ha fet a partir d’un motlle original de Manel Trayte Figueras (1908-1996), escultor del taller d’imatgeria religiosa de l’Art Cristià. Pel que fa a Sant Valentí, s’ha arribat a un acord amb la família de l’autor, Modest Fluvià Aiguabella (1925-2015) per poder-la tirar endavant. Les imatges dels sants mesuren entre 2,6 i 2,7 metres i pesen dues tones cadascuna.

Dilluns vinent començaran els treballs previs a la col·locació de dues imatges a la façana de Sant Esteve. S’iniciarà el muntatge de la bastida i la resta d’elements que l’endemà han de permetre la restitució de les escultures de Santa Sabina i Sant Valentí.

El 3 de juliol de 2024 es va instal·lar la imatge de Sant Esteve a la façana principal. El trasllat i instal·lació de la figura -de 2’70 metres d’alt i més de 220 quilos de pes- va aixecar una gran expectació. Amb la voluntat de fer possible la recuperar la totalitat de les imatges de la façana, l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del santuari del Tura d’Olot va iniciar una campanya de recollida de fons per a l’elaboració de les dues imatges restants.

Després de la bona resposta rebuda, les dues figures dels Sants es col·locaran la setmana que ve. La imatge de Santa Sabina s’ha fet a partir d’un motlle original de Manel Trayte Figueras (1908-1996), escultor del taller d’imatgeria religiosa de l’Art Cristià, que s’ha encarregat de la seva realització. L’original (de 2’60 metres i 200 quilos) forma part de la propietat del taller que ha accedit a cedir la imatge per garantir la seva excepcionalitat. En el cas de Sant Valentí, (de 2’70 metres i 200 quilos) s’ha arribat a un acord amb la família de l’autor, Modest Fluvià Aiguabella, (1925-2015) per poder-la tirar endavant.

Amb la restitució de les imatges dels dos copatrons de la ciutat, la basílica de Sant Esteve recuperarà aquest estiu totes les figures de la façana. Des de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura d’Olot estan preparant un acte per commemorar-ho.

Rèpliques d’artistes locals

El projecte de restitució de les imatges ha tirat endavant gràcies al treball d’una comissió formada per representants de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura, membres de la parròquia, de la delegació de Patrimoni del Bisbat de Girona, del Museu Comarcal de la Garrotxa, del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a més d’historiadors i arquitectes que hi ha donat suport.

Després de fer una extensa anàlisi d’investigació històrica, arquitectònica, fotogràfica i cultural, es va veure que era impossible reproduir les figures originals. Per això, seguint les indicacions dels experts, s’ha apostat per recuperar-les a través de rèpliques d’artistes locals que haguessin treballat anteriorment amb l’art figuratiu.