Els veïns de Bonmatí, preocupats i a l'espera del resultat de les analítiques de l'aigua

No saben d'on prové l'àcid cianúric que s'ha trobat al pou que subministra al poble

Veïns de Bonmatí (Selva) estan “preocupats” i a l’espera del resultat de les analítiques que han de determinar per quin motiu l’aigua surt tèrbola. Ajuntament, Dipsalut (organisme autònom de la Diputació) i Departament de Salut han encarregat unes analítiques per esbrinar-ne l’origen, després que les primeres proves detectessin àcid cianúric al pou que subministra el poble.

L’alcaldessa de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Elena Ribas, lamenta que els resultats trigaran quinze dies i admet preocupació: “Fins que no sapiguem què ha passat no estarem tranquils”. L’alerta va sorgir perquè alguns veïns, com l’Emili Pérez i la Mercè Masmiquel, van veure que l’aigua sortia groga: “Hem de vigilar amb la mainada. Però no queda més remei que esperar”.

Fa una setmana, dimarts al vespre, la veïna de Bonmatí, Mercè Masmiquel, anava a preparar el sopar. Quan va obrir l’aixeta, va veure que sortia d’un color groguenc. “Sortia molt i molt bruta, com si fos pipí”, descriu. Va omplir una ampolla i la va portar a l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí (Selva). Ella i el seu marit, Emili Pérez, van ser alguns dels primers bonmatinencs que van donar l’alerta que alguna cosa passava amb el subministrament.

L’alcaldessa de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Elena Ribas, ha assenyalat que, al principi, només va afectar tres carrers, però a poc a poc es va estendre per la resta del nucli urbà. “Vam començar a agafar mostres, vam mirar si la instal·lació estava correcte, vam rentar les canonades, però no marxava el color groc”, exposa.

Van trucar al Dipsalut (organisme autònom de la Diputació de Girona) i al Departament de Salut, que els van assessorar per saber quines passes havien de seguir. La primera: avisar la població que no podien beure ni cuinar amb l’aigua de l’aixeta. I, a continuació, van contractar un camió cisterna perquè tots els veïns poguessin omplir les garrafes.

Paral·lelament a les analítiques que han realitzat el Dipsalut i la conselleria, l’Ajuntament també va encarregar unes proves a una empresa externa. “Em van dir que trigarien quinze dies i vaig posar el crit al cel, perquè és tot el poble que no té aigua, són més d’un miler de persones. Però em van dir que s’havien d’analitzar tots els components de l’aigua”, explica.

Aquest dimarts s’ha tornat a reunir amb representants del Dipsalut, i li han comunicat que han de fer més anàlisis i de més ampli espectre per intentar esbrinar per què l’aigua surt groga i tèrbola.

Totes les hipòtesis obertes

Ribas admet que no saben què pot haver originat la contaminació de l’aigua: “Mai havia passat, ni mai havíem tingut problemes”. En les primeres analítiques es va detectar àcid cianúric –un component que s’utilitza per desinfectar les piscines– al pou que subministra la població. Ara bé, l’alcaldessa matisa que s’ha de confirmar si és aquest àcid o d’un altre tipus, o si hi ha també altres contaminants.

“Ara per ara tot són suposicions, fins que no tinguem el resultat de les analítiques no sabrem què ha passat”, admet amb resignació l’alcaldessa. De fet, pel poble corren diverses hipòtesis, però Ribas fa una crida a la calma i a esperar.

Aigua de les fonts de Sant Julià del Llor

Fins que no s’esbrini l’origen, els veïns poden anar a buscar aigua al camió cisterna que s’ha instal·lat a la nau de davant del consistori. Les previsions de l’ajuntament és omplir el dipòsit del camió amb aigua de les fonts de Sant Julià de Llor. I és que el municipi està format per dues entitats de població, però és només a Bonmatí que hi ha problemes amb el subministrament.

El divendres a la tarda van convocar una reunió amb els veïns per explicar-los les indicacions que s’haurien de seguir. Un dels que hi va anar és Joan Alcalde. L’home afirma que hi havia ciutadans “una mica esvalotats” perquè no comprenen que l’aigua de Sant Julià estigui bé, però la de Bonmatí, no. “No ho entenem, no sabem si ha sigut una història rara o han sigut les pluges”, indica.

També l’alcaldessa reconeix que al principi va haver-hi una “mica de psicosi” entre els veïns. “Fins que no sapiguem què ha passat, no estarem tranquils”, recalca Ribas.

En canvi, d’altres bonmatinencs com Antonio Molina s’ho prenen amb resignació: “Vaig veure que deien que no es podia beure ni cuinar amb aigua, però nosaltres ho tenim fàcil, vivim al costat i podem venir fàcilment a omplir les garrafes”.

La majoria de ciutadans afirma que només fa servir l’aigua per netejar i per dutxar-se, però prefereixen l’embotellada per rentar-se les dents o la cara. “Sobretot hem de vigilar amb la mainada, que no begui de l’aixeta, però no ens queda més remei que esperar”, asseguren Pérez i Masmiquel.