Els Naturalistes de Girona han presentat al·legacions contra el parc solar polèmic que una empresa projecta entre el Gironès i el Pla de l’Estany. Sostenen que tindrà “impactes greus en la biodiversitat” i que els estudis ambientals tenen “deficiències”. El projecte preveu que el parc ocupi 93 hectàrees, que tingui 75.684 mòduls fotovoltaics i que l’energia s’evacuï amb una línia elèctrica de 132 kV (que tindrà 1 quilòmetre soterrat i 16 més d’aeris). A les al·legacions, els Naturalistes de Girona reclamen que aquesta estesa se soterri “com a alternativa viable i ambientalment preferent” i que, quan hagi de passar per sota del riu Ter, es faci amb una tècnica de microtunel·lació que eviti afectar el llit fluvial i els hàbitats de ribera.
El parc fotovoltaic que projecta l’empresa privada Atenea Capital Investments SL s’ha batejat amb el nom de ‘Julia’. Tindrà 75.684 mòduls fotovoltaics, cadascun dels quals amb una potència de 665 Wp. En total, el complex tindrà una potència pic de 62,124 MWp, segons recull el document de l’estudi d’impacte ambiental de la planta.
Disposarà de quinze centres de transformació i evacuarà l’energia a través d’una línia de 132 kV. El seu traçat passarà soterrat al llarg d’1 quilòmetre i n’hi haurà 16 més d’aeris. Suposarà una inversió de més de 22 milions d’euros (MEUR).
En total, el complex ocuparà una superfície de 93,23 hectàrees repartida en quatre termes municipals: Cornellà del Terri, Vilademuls, Sant Jordi Desvalls i Cervià de Ter. De totes maneres, la línia de mitjana tensió que n’evacuarà l’energia també afectarà altres pobles: Viladasens, Sant Joan de Mollet, Bordils, Sant Martí Vell i Juià.
El projecte ja ha generat oposició dels consistoris, els veïns i les entitats ecologistes. Precisament, els Naturalistes de Girona han presentat al·legacions contra el parc solar, alertant que afecta “directament” pobles com Cornellà del Terri, Vilademuls, Cervià de Ter i Sant Jordi Desvalls, i que “travessa zones d’alt valor ecològic, inclòs el riu Ter, i espais protegits per la Xarxa Natura 2000”.
Al seu escrit, subratllen que la línia elèctrica aèria de 132 kV creua el Ter i “comporta un impacte potencial per efecte barrera, electrocució, soroll” damunt els hàbitats de ribera. A més, també critiquen que el projecte afectarà de manera “directa” connectors ecològics com els de la riera de Cinyana, la riera de la Farga o l’espai d’interès natural Terraprims de l’Empordà.
Els ecologistes denuncien que els panells fotovoltaics tindran “impactes greus sobre la biodiversitat” i que els estudis ambientals tenen “deficiències”, perquè no proposen “alternatives menys agressives”. A més, també alerten que a la zona hi ha “risc de concentració de parcs solars” (perquè no s’ha fet un estudi dels impactes acumulatius).
Línia soterrada
Les al·legacions, però, també se centren en la línia elèctrica que evacuarà l’energia del parc fins a la subestació de Juià. Aquí, els Naturalistes de Girona subratllen que, si bé s’han fet censos de fauna i flora allà on es posaran les plaques fotovoltaiques, “no s’ha fet cap mostreig específic a les àrees per on discorrerà la línia d’evacuació ni allà on es preveuen aixecar les torres, tot i que aquests punts concentren els impactes més rellevants sobre els ocells, especialment per col·lisió i electrocució”. A més, també alerten que la línia de 132 kV creua diverses àrees que tenen un “risc hidrològic alt i mitjà” d’inundabilitat.
Per això, els Naturalistes de Girona reclamen que se soterri l’estesa elèctrica al llarg de tot el traçat “com a alternativa viable i ambientalment preferent”. I que quan calgui passar per sota del riu Ter, es faci servir la tècnica de microtunel·lació que es coneix amb el nom de Perforació Horitzontal Dirigida (PHD) amb l’objectiu “d’evitar afectacions directes al llit fluvial o als hàbitats de ribera”.
Sense alternatives i “suposats fraus de llei”
A les seves al·legacions, els Naturalistes de Girona critiquen que el projecte no planteja “cap alternativa que eviti la implantació del parc solar damunt sòls agrícoles fèrtils i amb activitat activa”, en comptes d’aprofitar sòls ja degradats (com ara abocadors clausurats, zones industrials abandonades, antics camps de tir, pedreres…) o polígons industrials, cosa que permetria “reduir els impactes ambientals”.
Per últim, els ecologistes també alerten de “suposats fraus de llei”, perquè sostenen que el volum d’hectàrees és “sobredimensionat” i temen que això suposi una futura ampliació del parc solar. “Així mateix, el projecte no presenta una configuració cohesionada al llarg del territori on s’implanta, intuint-se una intencionalitat clara, per part del promotor, d’aconseguir el mínim necessari de potència instal·lada de 50MW per poder-se tramitar directament davant del Ministeri i no de la Generalitat”, subratllen els Naturalistes de Girona a les seves al·legacions.
En paral·lel a demanar que se soterri la línia aèria, en cas que el projecte tiri endavant, els ecologistes també proposen diverses mesures correctores per millorar la integració del parc solar. Entre aquestes, destaquen que es prohibeixi l’ús de pesticides i herbicides, que s’implanti pasturatge extensiu amb ovelles, que es creïn bardisses vegetals autòctones i que es conservin prats florals sota les plaques. Per últim, els Naturalistes també reclamen que “per garantir l’efectivitat de les mesures”, es faci un seguiment ecològic sistemàtic.