El Trueta estrena un centre de simulació que millora la formació dels professionals

Inclou un quiròfan, un box de crítics i sales d'habilitats tècniques

L’hospital Josep Trueta de Girona estrena un nou centre de simulació clínica on els professionals del centre, i del conjunt de la regió sanitària, “assagen” intervencions i urgències en un espai “realista i controlat”. Compta amb un quiròfan, un box de crítics i sales d’habilitats tècniques per fer recreacions que després s’avaluen en un espai anomenat ‘debrífing’. L’objectiu és l’aprenentatge i millorar les habilitats professionals. La cap d’estudis del Trueta i coordinadora del centre, Yolanda Silva, ha afirmat que és un “impàs entre la teoria i el pacient real”. Dues residents de neurologia, Irene Saurina i Carmen Martínez, ja han testejat l’espai i remarquen és una “bona oportunitat” per a l’aprenentatge: “Podem equivocar-nos sense risc”.

La instal·lació ocupa uns 200 metres quadrats al Trueta, que s’han reformat i equipat. Entre els equips, hi ha un simulador de pacient d’última tecnologia, que és com un maniquí que respon automàticament als tractaments i intervencions.

El centre disposa de cinc espais per a fer-hi activitats formatives des de tots els àmbits de l’assistència. La sala de simulació quirúrgica permet recrear situacions complexes a quiròfan. La sala d’atenció a pacient crític recrea un box on entrenar els procediments i la coordinació entre els diferents professionals implicats a l’hora d’atendre casos d’elevada complexitat. La formació es monitora des d’una sala tècnica annexa, des d’on es dinamitza la sessió, es faciliten les dades que es demanen i es controla les reaccions del simulador de pacient.

La sala d’habilitats tècniques és un espai preparat per fer tallers d’habilitats com ara puncions, sutures o canalització de catèters. El centre es complementa amb un espai que recrea una consulta on poder treballar habilitats comunicatives amb el pacient, l’entrevista clínica i l’exploració per aparells.

“Aquest centre de simulació avançat per a nosaltres és una revolució”, ha afirmat el coordinador mèdic de l’hospital Josep Trueta, Jaime Aboal, que subratlla que no és només un salt endavant de cara a l’intervencionisme, sinó també per al treball en equip. “Ens permet millorar d’una manera molt important la formació del nostre personal sanitari i aquesta corba d’aprenentatge, que és absolutament necessària, la fem sense haver de fer-la sobre el pacient, i per tant donem seguretat a l’aprenentatge clau per a qualsevol professional sanitari”, exposa.

Les simulacions inclouen escenaris diversos, des de tallers de sutures i pràctiques d’aparellament laparoscòpic fins a la gestió de situacions d’urgència com el tractament d’un coma o un codi ictus. Cada activitat va seguida del debriefing, on es revisen els punts forts i febles mitjançant càmeres, àudio i llistes de verificació. “Aquest procés permet una formació molt més específica i eficaç que les presentacions tradicionals, ja que analitzem com millorar col·lectivament després de cada simulació”, assenyala Aboal.

“Podem assajar situacions complexes, com una aturada cardíaca, on la coordinació de l’equip és essencial, o practicar com donar males notícies, assegurant-nos que els professionals estiguin preparats per actuar amb confiança i precisió”, explica la coordinadora del centre, Yolanda Silva.

Tots els espais vinculats a la simulació estan equipats amb videocàmera i sistema d’àudio (micròfon i altaveu) per poder treballar posteriorment els objectius plantejats en les activitats, així com connexió a e-learning. Aquesta anàlisi es fa a la sala de ‘debrífing’, on posteriorment els supervisors i els implicats visualitzen la recreació, reflexionen i treballen sobre l’activitat per trobar punts de millora.

L’entrada en funcionament del nou centre permet al Trueta oferir un programa formatiu d’excel·lència en simulació clínica a l’abast del personal assistencial i residents del mateix hospital i, també, del conjunt de la regió sanitària de Girona. En aquest aspecte, l’aliança estratègica entre l’ICS Girona i l’IAS i els diferents convenis de col·laboració docent amb els hospitals comarcals de la demarcació faran que la instal·lació contribueixi de manera activa a la formació de residents i facultatius de diferents centres.

Equivocar-se “sense risc”

Anualment, s’incorporen al Trueta 65 residents. En els darrers tres anys, un 75% dels professionals sanitaris que han fet la seva residència al Trueta han passat a formar part de la plantilla un cop acabada la seva especialització. Dues residents de neurologia, Irene Saurina i Carmen Martínez, han valorat positivament l’impacte del centre de simulació: “És una oportunitat molt bona per exposar-nos a situacions crítiques en un entorn controlat, amb l’assessorament de companys més experimentats. Podem equivocar-nos sense risc, cosa que és molt beneficiós per a nosaltres i, en última instància, per als pacients”. “La simulació ens ajuda a treballar en equip amb professionals d’altres especialitats, com infermeria o tècnics, i a entendre millor els rols de cadascú en situacions d’urgència, on el temps i la comunicació són claus”, opinen.

La inversió per crear el nou centre de simulació ha estat d’uns 800.000 euros; aportats per la Diputació de Girona, a través del Dipsalut, i d’empreses i entitats del territori, com la Fundació Arcadi, la Fundació Metalquimia, Friselva i Comexi.

Amb aquesta nova infraestructura, el Trueta consolida el compromís amb la formació continuada, especialment dels més joves, i la seguretat dels pacients. “Aquest centre no només beneficia els professionals, sinó que també assegura una atenció més segura i de qualitat per als pacients, que és el nostre objectiu final”, conclou Silva.

La inversió feta al nou centre de simulació clínica permetrà dissenyar i obrir nous programes d’entrenament per afavorir l’adquisició de coneixements, habilitats tècniques i de comunicació dels equips. A més, respon a la necessitat de comptar amb una instal·lació capdavantera en aquest àmbit amb la voluntat de fer del nou espai “un centre de referència en simulació clínica de tota la regió sanitària de Girona”, ha assenyalat la gerent del Trueta, Àngels Morales.

Per la seva banda, el gerent de la regió sanitària Girona, Jaume Heredia, ha recordat que “l’assistència, la docència i la recerca són les tres branques principals de qualsevol centre de salut, i la formació dels professionals és fonamental per estar al dia en coneixements clínics, procediments o tècniques”. En aquest sentit, Heredia posa el focus en el doble vessant d’actualització de coneixements i de formació de residents que té el centre.

El Trueta incorpora la simulació clínica al seu programa formatiu des del 2020 i l’entrada en servei del nou centre suposa un salt endavant en aquest àmbit formatiu perquè permetrà estendre el programa de formació i potenciar noves pràctiques relacionades amb la simulació.