Neix un projecte divulgatiu sobre el risc d'una erupció volcànica a la Garrotxa

L'Espai Cràter ja connecta Olot amb la recerca espanyola i internacional

Neix a la GarrotxaVivint entre volcans’, un projecte divulgatiu que vol avaluar i millorar el coneixement de la població sobre l’activitat volcànica de la comarca. Liderat per Geociències Barcelona del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la iniciativa parteix de 300 enquestes, que s’han fet a garrotxins i a turistes, i s’articula al voltant d’una exposició itinerant, un documental i un llibre digital. L’objectiu: apropar a la ciutadania el risc d’una erupció però també desmuntar mites. El projecte s’ha presentat a l’Espai Cràter d’Olot. Precisament, el mateix dia en què també s’ha constituït el primer comitè científic del centre, que entre d’altres vol connectar la ciutat amb la recerca espanyola i internacional.

Què significa viure en una zona volcànica potencialment activa? Com percep la ciutadania el risc volcànic? Quins beneficis aporta viure en una zona volcànica? Aquestes són algunes de les preguntes que planteja ‘Vivint entre volcans’, un projecte divulgatiu liderat per Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) en col·laboració amb el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el suport de l’Espai Cràter i la Universitat de Barcelona (UB).

A través d’una exposició itinerant, un documental i un llibre digital, el projecte convida a descobrir el camp volcànic de la Garrotxa amb una mirada científica, social i participativa. Vol avaluar i millorar el coneixement de la població sobre l’activitat volcànica de la comarca (considerada potencialment activa segons criteris científics internacionals) i fomentar la cultura de la prevenció i com s’ha d’estar preparat davant una possible crisi volcànica.

“Volíem que el contingut dels materials elaborats en el marc d’aquest projecte naixés de les necessitats i curiositat científica de les persones que habiten a la zona”, explica la investigació de Geociències Barcelona, Adelina Geyer. “I a partir d’aquí, construir eines útils, rigoroses i accessibles per conviure millor amb el risc volcànic”, hi afegeix.

Vivint entre volcans’ és el primer projecte de Catalunya que uneix un museu especialitzat en volcans, l’Espai Cràter, amb centres d’investigació i acadèmics per avaluar la capacitat de resposta i adaptació de la societat davant del risc volcànic. Parteix de més de 300 enquestes fetes a residents i visitants de la comarca, per saber quin és el seu grau de coneixement científic, la percepció del risc volcànic i els mites encara presents.

“La població de la Garrotxa, que coneix bé el territori, pot prendre encara més consciència que viu en una zona volcànica potencialment activa, i entendre que conviure amb aquest risc no vol dir viure amb por”, diu l’investigador i membre de l’equip impulsor del projecte, Xavier de Bolós. “’Vivint entre volcans’ vol trencar mites, fomentar una percepció informada i promoure una cultura de preparació i resiliència davant possibles emergències”, explica.

Exposició, documental i llibre digital

L’exposició itinerant, formada per més de 30 panells i organitzada en tres blocs temàtics, combina informació científica accessible amb els resultats de les enquestes als garrotxins. També dona eines per comprendre què cal fer en cas d’una erupció, com es perceben els riscos i quin valor té aquest paisatge volcànic des del punt de vista cultural, ambiental i social.

A més, el projecte inclou un documental de 25 minuts que recull entrevistes a persones de perfils, edats i orígens diversos vinculades a la Garrotxa. Per últim, el tercer pilar de ‘Vivint entre volcans’ és un llibre digital -disponible en català i en castellà- que amplia els continguts de l’exposició i del documental. Tots els materials són gratuïts i estan disponibles per a escoles, entitats socials, biblioteques i espais culturals.

Primer comitè científic

Coincidint amb la presentació del projecte, aquest dilluns també s’ha constituït oficialment el primer comitè científic assessor de l’Espai Cràter. És un nou òrgan consultiu, impulsat pel museu i l’Ajuntament d’Olot, que compta amb la participació d’institucions de recerca en vulcanologia i ciències de la Terra, i que té el suport tant del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la Generalitat.

El comitè vol reforçar el coneixement científic vinculat al territori. Entre d’altres, impulsant estudis i projectes de recerca (en vulcanologia, paisatge, sostenibilitat i gestió de riscos naturals); connectant Olot amb la recerca científica -tant espanyola com internacional- i donant suport a la presa de decisions en matèria de patrimoni geològic i sostenibilitat. Per exemple, contribuint a la planificació territorial, la gestió del paisatge, l’adaptació climàtica i el desenvolupament sostenible de la Garrotxa.

El comitè està integrat pels doctors i investigadors de Geociències BarcelonaAdelina Geyer i Xavier de Bolós, el doctor i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)Oriol Oms i la doctora de la Universitat de Girona (UdG)Anna Menció. El director de l’Espai Cràter, Xevi Collell, en porta la coordinació institucional, i el director del parc natural, Joan Pijoan, la secretaria tècnica. La seva estructura és oberta, per si en un futur cal ampliar-ne els membres.