IAEDEN presenta al·legacions contra un projecte extractiu d'àrids a Pontós

L’entitat denuncia una activitat incompatible amb la normativa urbanística i mediambiental

La IAEDEN-Salvem l’Empordà ha presentat al·legacions contra el projecte d’activitat extractiva d’àrids “Mas Oliva” al municipi de Pontós (Alt Empordà), al·legant "incompatibilitat urbanística, afectacions ambientals greus i una Declaració d’Impacte Ambiental caducada". El projecte afecta una superfície de vuit hectàrees sobre sòl agrícola, no urbanitzable i de protecció especial, segons les normes urbanístiques locals i el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines.

El projecte es va fer públic el juny de 2025 mitjançant el Projecte d’Actuació Específica (PAE), però, segons l’entitat ecologista, aquest instrument no és adequat per autoritzar una activitat d’aquesta envergadura en sòl no urbanitzable. Les al·legacions, recolzades per 440 persones, alerten que caldria tramitar un Pla Especial Urbanístic o modificar les Normes Subsidiàries del municipi.

Un dels punts clau exposats és la "vulneració del règim de protecció especial del sòl", que segons el PTPCG limita fortament els usos per garantir la conservació dels valors ambientals, ecològics, paisatgístics i agraris. L’activitat també es considera "incompatible amb la presència propera de pinedes i alzinars protegits", així com amb la proximitat del camí de Sant Jaume, reconegut com a itinerari cultural.

L’entitat alerta dels "riscos per a la salut pública", ja que la zona és afectada per forts vents de tramuntana, que podrien afavorir la dispersió de pols. També es denuncien emissions acústiques perjudicials per a les activitats agrícoles i ramaderes existents, com una granja de porcs i un cultiu d’Olivera Argudell amb DOP, situats a pocs metres del projecte.

La IAEDEN també denuncia que la Declaració d’Impacte Ambiental data del 2018, i segons la normativa vigent ha perdut la seva vigència, ja que no s’ha iniciat l’execució del projecte en el termini de quatre anys. L’entitat considera que les mesures correctores proposades són imprecises i insuficients, especialment pel que fa als recursos hídrics.

Finalment, recorden que el Síndic de Greuges ja va recomanar en el seu informe de 2019 evitar noves activitats extractives en entorns rurals consolidats quan aquestes puguin posar en risc activitats agràries preexistents. Per tot plegat, IAEDEN-Salvem l’Empordà i els 440 signants demanen a l’Ajuntament de Pontós la denegació del projecte i la suspensió immediata del procediment.