Banyoles aprova un pressupost de 18,2 MEUR per al 2014 i manté les taxes congelades

L'Ajuntament destinarà 2,1 milions d'euros en inversions

El pressupost municipal de l'Ajuntament de Banyoles està "sanejat" i "equilibrat", segons paraules del regidor d'Hisenda, Lluís Butinyà, que ha subratllat la importància d'haver fet "els deures" quan tocava per aconseguir capgirar la delicada situació econòmica en què es trobava el consistori l'any 2007, amb un nivell d'endeutament del 106% -el màxim legal permès en aquell moment era del 110% i actualment és del 75%-.

El pla de sanejament que es va dur a terme al seu moment va permetre impulsar un seguit d'ajustos i reduir el deute fins al punt que en l'exercici de l'any que ve s'espera situar-se en el 60%. Això a efectes pràctics suposa reduir el cost financer, és a dir, pagar menys interessos per retornar els crèdits demanats anteriorment. Concretament, més de 76.000 euros que l'Ajuntament haurà de pagar de menys respecte el 2013, un 26% menys. En xifres absolutes, el total de la despesa financera el 2014 serà de 218.724,83 euros, dels quals 158.224 seran en concepte d'interessos.

Un pressupost "calcat" al d'aquest any

Amb les dades sobre la taula, el pressupost del 2014 ha augmentat un 2% respecte el 2013. Això, segons l'equip de govern, es deu a un ajust tècnic que s'ha fet a l'hora d'incorporar els preus públics de l'Escola de Música i l'escola bressol de la Balca a la despesa però en termes reals la xifra es manté al mateix nivell que aquest any. "És un pressupost ordinari calcat al d'aquest 2013", ha assegurat el regidor d'Hisenda.

En els pressupostos també figura una partida de 350.000 euros que van a parar en el fons de contingència, una bossa de reserva per poder fer front a imprevitos i als impagaments de possibles contribuents morosos. Actualment, la morositat se situa entorn d'un 3% del total. Aquests diners s'agafen de la bossa d'estalvi net previst en 500.000 euros, de manera que queda reduït en 150.000 euros, que és la diferència entre els ingressos i les despeses i amortitzacions de crèdit.

Un altre aspecte que es manté és la congelació de taxes, com ara l'IBI o les escombraries, que no es veuen incrementades amb l'IPC, sinó que es mantenen al mateix nivell que aquest 2013. Una de les excepcions és la taxa del servei de cementiri que s'apuja un 3%, per tal d'escurçar la diferència entre el que cobra la concessionària, que darrerament ha fet un seguit de millores, i el que paguen els ciutadans amb la idea d'arribar a un equilibri. També s'ha decidit mantenir la bonificació del 50% dels impostos relacionats amb l'obertura de nous comerços, establiments i altres activitats, amb ànim d'estimular l'economia local.

Pagar inversions amb fons propis

Una de les apostes de l'actual equip de govern, amb Miquel Noguer (CiU) al capdavant en la seva segona legislatura consecutiva, és el de finançar inversions amb fons propis i evitar així haver de demanar nous préstecs als bancs. Un exemple clar és el fet que una de les dues obres que es volen dur a terme el 2014 es pagaran amb diners procedents de les arques municipals. Es tracta de la reurbanització del tram que va des del carrer Estany fins a la plaça de les Rodes i que inclou tres carrers. L'obra tindrà un cost de 757.000 euros i una part es preveu recuperar amb una partida que s'inclourà al Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat.

L'altre obra pública suposa la continuació del passatge del rec Major, agafant el tram que va de del carrer Torres i Bages fins a l'Abat Bonitus. L'obra està valorada en 200.000 euros. A banda d'això, també es preveu una partida de 250.000 euros per a la reposició de la via pública i una altra per refer la coberta de la tribuna del camp de futbol nou. Aquesta obra, però, s'afrontarà econòmicament en dues fases entre el 2014 i el 2015 per un valor total de 85.000 euros. Entre les partides incloses, també en figura una de 25.000 euros per a la compra d'un vehicle per a la Policia Local.

En xifres globals, el pressupost del 2014 preveu destinar 2,111.417 milions d'euros en inversions. Tal com ja ha passat en els últims exercicis, l'equip de govern confia aconseguir un romanent positiu en el moment de liquidar el pressupost d'aquest 2013, que es podrà destinar a inversions i reduir així la xifra de sol·licitud de nous crèdits.

El pressupost i les ordenances fiscals s'han exposat en el ple d'aquest dilluns i han tirat endavant amb els vots a favor de CiU i el regidor no adscrit, Jordi Bosch, amb una còmoda majoria absoluta. Durant el seu discurs, l'alcalde, Miquel Noguer, ha fet èmfasi amb la idea que la promoció econòmica i l'acció social segueixen essent les prioritats de l'equip de govern, juntament amb la contenció de la despesa.