L’Ajuntament de Girona ha establert un contracte de col·laboració científica amb la Universitat de Girona (UdG) per tal de fer una diagnosi al voltant de l’àrea urbana funcional de Girona, que pugui servir de base per a l’articulació d’aquest àmbit territorial. L’estudi el portaran a terme la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG i la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT) del consistori i tindrà una durada de nou mesos.
L’objectiu d’aquesta recerca és determinar l’abast i la dinàmica de la ciutat real, configurada com a ciutat metropolitana, on les relacions entre municipis es determinen, tant per l’espai construït, com per les funcions i fluxos de persones, béns i serveis que superen els límits administratius de la ciutat tradicional.
La delimitació i coneixement de les àrees funcionals urbanes és una necessitat per a la determinació de polítiques públiques en àmbits com l’habitatge, la mobilitat, la sostenibilitat, promoció econòmica, seguretat o planejament. Igualment, la concreció d’aquestes polítiques, en plans i projectes municipals, contemplen i basen la seva gestió en àmbits que van més enllà del límit municipal, com és el cas de les xarxes d’aigua i sanejament, el pla de mobilitat supramunicipal, l’oferta cultural o el planejament urbanístic, entre altres.
Així doncs, l’encàrrec d’aquest estudi parteix de la voluntat del govern gironí d’avançar en una futura formalització de l’àrea urbana de Girona, i s’emmarca en la dinàmica de col·laboració que mantenen els diferents municipis que formen part d’aquest àmbit territorial, entre els quals hi ha Girona, Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix, Quart, Fornells de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Sant Gregori, Celrà, Sant Julià de Ramis i Riudellots de la Selva.
L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha declarat que “la cooperació entre els diversos municipis de l’àrea urbana cada vegada és més necessària. Per això, connectar Girona amb el seu entorn a través d’un nou ens permetrà multiplicar les possibilitats d’impulsar projectes conjunts o d’aspirar a noves vies de finançament europees. Aportem una mirada llarga i una capitalitat generosa per poder encarar els reptes plegats”.