Uns 150 veïns de Girona s’han acostat a la plaça del Vi aquest dijous al vespre per fer entrega de les 6.848 signatures recollides per reclamar millores en el servei d’escombraries. Els concentrats es mostren “indignats” per l’estat “lamentable” de la ciutat i reclamen que el consistori faci més modificacions en el contracte que té amb l’empresa per solucionar la situació. “Veí que et trobes, veí que està emprenyat”, lamenta en Jordi Tomàs, un dels tres impulsors de la iniciativa de recollir firmes. Des de l’Ajuntament reconeixen el problema, asseguren que fan “tots els esforços” per modificar un contracte “molt rígid”, però deixen clar que el model “ha vingut per quedar-se” i que els contenidors oberts “han marxat per sempre”.
El ple ordinari de l’Ajuntament de Girona del mes de setembre comptarà amb un punt de l’ordre del dia polèmic. I és que es parlarà del manifest que recull les queixes de 6.848 veïns de diversos barris de la ciutat que estan “molt emprenyats” amb la gestió del servei de recollida d’escombraries. Un servei amb un cost de més de 170 milions d’euros per vuit anys, del 2022 al 2030. Aquest dijous, uns 150 veïns s’han acostat a quarts de nou del vespre per fer l’entrega de les signatures al regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, i a la tinenta d’alcaldia, Silvia Aliu.
A banda de l’entrega, els tres impulsors de la recollida de signatures s’han reunit durant uns tres quarts d’hora a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona. La trobada ha servit perquè l’Ajuntament reconegués el problema i per acordar una altra trobada per seguir treballant.
Un cop s’ha acabat la reunió, Cot ha reconegut que les condicions en les quals es troba Girona “no són les òptimes” i deixa clar que “cal seguir treballant” per poder modificar un contracte molt rígid. En aquest sentit, el regidor ha recordat que s’han anat fent “avenços” com l’increment de la freqüència de recollida de resta i orgànica a partir del dia 14 de juliol o la instal·lació de contenidors de vidre en algunes àrees. “Cada pas porta molta feina que no es veu”, ha assegurat.
Ara bé, Cot ha deixat clar que l’actual model amb contenidors intel·ligents, porta a porta i àrees temporals “ha arribat per quedar-se” i que en cap cas es tornarà als contenidors oberts. Un aspecte que, quan Cot ha explicat als veïns, ha generat malestar en bona part dels concentrats.
Més freqüència i millors eines
Un dels impulsors de la recollida de firmes, Jordi Tomàs, ha celebrat poder participar en el ple del pròxim setembre on es parlarà del problema i ha demanat a l’Ajuntament que “actuï” incrementant les freqüències de recollida dels diferents residus. A més, Tomàs ha lamentat que les eines amb les quals treballen són “insuficients” i diu que caldrien “més i millor material”. “Hi ha persones que viuen en pisos petits i han de mantenir els bolquers de la mainada i l’orgànica a casa fins que ho passen a recollir. És indignant”.
Un altre dels aspectes que han recriminat els veïns ha estat l’estat d’alguns carrers en els quals creixen males herbes “que no deixen passar i embruten la ciutat”. “La gent està molesta pel mal manteniment de les zones verdes i del paviment”, ha remarcat Tomàs.
Sanció a l’empresa
Justament aquest dijous s’ha conegut que l’Ajuntament de Girona ha imposat una sanció de més de 258.000 euros a l’empresa de neteja viària i recollida de residus a la ciutat per incompliments del contracte. Segons informa el consistori, l’expedient s’ha obert pel retard en la implantació del contracte i per incompliments “greus o molts greus” en la neteja amb aigua a pressió, el sistema de seguiment de la flota de vehicles i el “mal funcionament” de la plataforma de gestió o l’aplicació mòbil.