Catalunya viu el mes de juny més càlid de la història

S'han registrat anomalies de +4ºC per sobre de la mitjana i rècord de nits tòrrides

La primera quinzena de juny tan càlida ja feia sospitar que podíem fer front al mes més càlid des que es tenen registres a Catalunya. Ara que tanquem el mes, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) confirma que juny de 2025 ha tingut la mitjana de temperatura més alta de l’històric, per sobre del juny de 2003, que tenia el rècord fins ara. Concretament, ens situem en una anomalia de temperatura de 4 ºC per sobre de la mitjana climàtica del període 1991-2020.

A més, malgrat que les màximes diàries no són les més altes de l’històric (les supera el 2019), “cal destacar que la calor ha estat persistent durant tot el mes, amb molts dies que han superat la mitjana”, apunta Anna Rius, cap de Serveis Climàtics del Meteocat. També la pluja és protagonista en aquest recull del mes de juny: hi hagut una absència total de precipitacions a sectors del litoral i del prelitoral, com per exemple la regió metropolitana de Barcelona; 0 mm de pluja.

El que sí que ha tingut Catalunya, i en especial Barcelona, és un bon nombre de nits tòrrides: un total de 12 nits a la ciutat comtal, que suposen el rècord de país i rècord en un mes de juny des de que es tenen registres (l’anterior era de 2003 amb 10 nits). “Un dels motius principals és l’efecte illa de calor que es produeix a les ciutats”, indica Aleix Serra, cap de Control de Qualitat de Dades.

Aquesta situació també s’evidencia a l’històric Observatori Fabra, que registra la temperatura més alta amb 37,9ºC ahir dia 30 i un 30% més d’irradiació solar respecte la mitjana 1971-2000 (342,5 hores d’insolació, rècord). A nivell català, el dia 29 més de la meitat de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), 100 de 182 actives, van enregistrar nit tropical i el dia 30, 8 estacions van detectar nit tòrrida.

Aquestes dades arriben en plena onada de calor i, per tant, donen pas a un inici de juliol també ben càlid. La predicció indica que la temperatura, tant diürna com nocturna, es mantindrà molt per sobre de la mitjana climàtica, i l’onada de calor durarà fins la madrugada de dijous 3 de juliol. Les màximes estaran entre 35-40 ºC a l’interior i entre 31-36 ºC al litoral i prelitoral, i podran superar puntualment els 40 ºC a les comarques de Ponent i Terres de l’Ebre. Un altre punt important, apunta Santi Segalà, cap de Predicció, és que “les mínimes no baixaran dels 22 o 23 graus al litoral i podran quedar per sobre dels 25 a la zona metropolitana de Barcelona”. Per aquest motiu el Meteocat manté els avisos de ‘Situació Meteorològica de Perill per calor i per calor nocturna’ fins dimecres 2. A partir de dijous la temperatura tendirà a davallar de manera lenta i progressiva. A banda, es preveuen alguns xàfecs i tempestes de tarda al nord del país, localment intenses i acompanyades de pedra.

Per sobre dels 40 ºC

Pel que fa a la xifra per sobre dels 40ºC, set dies d’aquest mes de juny han superat el valor de temperatura 40 °C, a un lloc o altre, i a estacions com a Vinebre (la Ribera d’Ebre), aquest llindar s’ha superat consecutivament els darrers 3 dies del mes, arribant el dia 28 fins als 42,9 ºC, el valor de temperatura màxima més elevat del mes a Catalunya. A banda de la Ribera d’Ebre, també s’han superat els 40 ºC a les comarques del Priorat, Alt Empordà, Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Pallars Jussà i Terra Alta entre el 21 i el 30 de juny.