El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa premiada pel seu impuls en el turisme

Es tracta del diploma '10 anys Q'

El Parc Natural de la Zona Volcànica de Garrotxa, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural,  ha rebut un dels Diplomes de Qualitat 2013 que atorga la Unió d’Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, en el marc del Pla de qualitat  Costa Brava Centre – Girona. El guardó es va lliurar en el transcurs de la 33a festa del Gremi d’Hostaleria. 
 
Concretament, es tracta del diploma 10 anys Q que, amb motiu del desè aniversari de l’obtenció de la certificació Q de qualitat d’ús públic en espais naturals protegits, vol reconèixer al Parc la seva la seva tasca d’impuls de la qualitat en el sector turístic i el seu esforç i tenacitat en el manteniment de la  “Marca Q de Qualitat Turística” des de l’any 2003.
Aquesta acreditació es troba emparada per l’anomenat Sistema de Qualitat Turística Espanyola (SCTE),  una iniciativa promoguda a mitjan dels anys 90 per la Secretaria d’Estat de Comerç i Turisme, que cerca la millora de la qualitat d’un ampli ventall d’establiments i serveis turístics. Està regida per l’ICTE (Instituto para la Calidad Turística Española), que representa diversos subsectors turístics.
 
A petició de la secció espanyola de la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC-España), es va decidir d’abordar el disseny i la implantació pilot d'un Sistema de Qualitat específic per als Espais Naturals Protegits.
 
Aquest Sistema de Qualitat es refereix específicament a les activitats, els serveis i els equipaments d'ús públic que ofereix l'espai protegit, tant directament com a través d'entitats concessionàries, i s’obté després de superar una auditoria de certificació duta a terme per empreses especialitzades, independents de prestigi reconegut. L’acreditació s’ha de renovar cada dos anys i anualment cal superar una auditoria de seguiment.
 
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va participar activament en l’elaboració dels requisits de la norma qualitat i l’any 2003, juntament amb el Parc Natural de la Font Roja de la Comunitat Valenciana, varen ser els dos primers espais protegits de tot l’Estat a obtenir la certificació Q.
 
Actualment, són 24 els espais naturals de tot l’Estat acreditats amb el distintiu Q de qualitat. A Catalunya, a més del Parc Natural de la Zona Volcànica, estan acreditats el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
 
Cal tenir present que els espais naturals protegits són una eina de les administracions públiques per aplicar polítiques de conservació de la natura, però també constitueixen un recurs i una atracció turística d'una importància territorial i socioeconòmica creixent. Aquest interès social i turístic s’ha traduït en un fort increment, en els últims anys, dels nombre de visitants que visiten aquests espais.
 
Segons dades de la Federació Europarc, anualment més de 30 milions de visitants van als Espais naturals protegits a nivell de tot l’Estat i utilitzen els serveis d'ús públic com a element fonamental de la seva relació amb aquests espais. Millorar la gestió d'aquests serveis i la seva qualitat és l'objectiu final d'aquest Sistema.