Tècnics del Departament d’Agricultura sobrevolen els camps de conreu del massís del Rocacorba amb drons, per tal d’avaluar els danys provocats pel senglar. Es tracta d’una de les mesures per controlar la població d’aquesta espècie, en una de les zones “amb més problemes” per l’alta població que s’hi ha detectat. Els vols es realitzen de forma periòdica i serveixen per saber a quina zona hi ha més o menys afectació.
Els drons s’aixequen tant de dia, per comprovar l’afectació als conreus, com de nit, per saber quants exemplars hi ha als camps, ja que el senglar surt a alimentar-se a les nits. El pla, que preveu reduir en dos terços la població de senglar, es podria aplicar també a l’Alt Empordà de cara a l’any vinent per protegir la vinya.
En els escassos quinze dies que fa que està en marxa el pla pel control de població de senglar a la zona del massís del Rocacorba, el Departament d’Agricultura ha fet diversos vols en dron per mesurar quin impacte té sobre els sembrats. Són vols diürns periòdics mensuals a cadascun dels tretze vedats al voltant del massís, excepte en els tres amb més afectació, Sant Martí de Llémena i Canet d’Adri al Gironès i Sant Aniol de Finestres a la Garrotxa. En aquests tres, el Departament fa inspeccions cada quinze dies, a banda d’estar en “permanent contacte” amb els pagesos.
A les nits, però, els drons també s’aixequen, en aquest cas per saber quants senglars hi ha a cada camp. A través d’una càmera tèrmica, es detecten els exemplars que entren a buscar menjar i fan malbé els conreus. “El que volem és establir un índex d’animals als camps i actuar en funció del que veiem”, assenyala la tècnica de l’Àrea d’Activitats Cinegètica del Departament d’Agricultura, Anna Vergés.
Malgrat que el pla contempla la captura de prop de 1.800 porcs en un any, Vergés reconeix que les dades que extreguin de les imatges del dron no es podran comparar fins a l’any vinent, quan serà “més fiable” i es podrà saber “si el pla funciona o si s’han d’aplicar més mesures cinegètiques”.
Cal tenir en compte que el 31 de juliol acaba el termini perquè els pagesos puguin capturar senglars en els seus camps —aquells que tenen els permits corresponents—. Des del Departament creuen que no serà necessari haver de demanar una pròrroga, ja que a finals de juliol es preveu que tots els camps estiguin segats i, per tant, només quedi rostoll.
Ampliar a l’Alt Empordà
Preguntat sobre si hi havia la possibilitat d’aplicar el pla que s’està duent a terme al massís del Rocacorba, en altres zones de la demarcació, el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Josep Guix, ha reconegut que estan valorant la possibilitat d’implementar-lo també a l’Alt Empordà.
El motiu, explica Guix, és que s’han trobat que han detectat que, quan el gra és madur, els senglars entren a les vinyes per menjar-se’l i fan malbé el conreu de vinya. Per protegir el sector, el director ha reconegut que estan conversant amb la Denominació d’Origen Empordà per tal de buscar fórmules i l’aplicació del pla n’és una.
Ara bé, Guix ha deixat clar que no es durà a terme aquesta verema, si bé es preveu fer “algunes actuacions” durant els mesos d’agost i setembre que són els més sensibles.
Als caçadors “no els agrada” el pla
Guix també ha reconegut que el pla de control al massís de Rocacorba “no els agrada gaire” perquè “fins ara feien i desfeien i que entrin els pagesos a caçar, encara que sigui només a les seves terres, els afecta una mica”, perquè deixen menys exemplars disponibles per al col·lectiu.
Ara bé, des del Departament deixen clar que “s’ha aconseguit posar pau” entre uns i altres i que “treballen en positiu” per tal d’assegurar l’objectiu que és la reducció de dos terços de població de senglars a la zona del Rocacorba.